Negocierile cu sindicatele de la metrou au eșuat, iar acestea declanșează greva de avertisment joi și amenință cu greva generală începând de luni.
Astfel, peste 500.000 de călători vor fi afectaţi dacă luni va fi declanşată grevă generală la metrou, după greva de avertisment de două ore care va avea loc joi dimineaţa, între orele 4:00 şi 6:00.
Lucian Șova, Ministrul Transporturilor, a ținut să lămurească problema grevei la metrou, într-o declarație de presă. "Vreau să știe toată lumea că metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care comercianții din stațiile de metrou le au de mai bine de 15 ani", a declarat ministrul Transporturilor.
Principala revendicare a fost majorarea salariilor cu 42%
"Au fost opt runde de negocieri, principala și prima revendicare a fost creșterea salariului cu 42% . În aceste condiții, nici la concilierea pe care Aministrația Metrorex a avut-o cu reprezentanții sindicatului, aceștia nu au acceptat, și există documente în acest sens, niciun fel de reducere a procentului pe care îl pretind".
Salariile angajaților au crescut, în ultimii ani
Potrivit lui Șova, salariile angajaților Metrorex au crescut anual, în ultimii patru ani: "Trebuie să știți că, în ultimii patru ani, an de an, creșterea salarială la nivelul Metrorex a fost, după cum urmează:
2015 - 9%
2016 - de 12 %
2017 - 21 %
Iar astăzi, în 2018, ar trebui să negociem o creștere salarială de 42%".
Metrorex - angajați și salarii
Lucian Şova a arătat, totodată, că numărul de salariaţi de la Metrorex este de 4.528, iar salariu mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou. Ministrul a amintit că, pe lângă salarii, există o serie de beneficii precum tichete de masă de 12 lei/zi sau decontarea a 75% a biletelor de odihnă.
"Dacă noi vom accepta creşterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusă decât în costurile biletului de călătorie. Suntem supuşi unei presiuni sindicale care trebuie, în viziunea celor care ameninţă cu greva, să conducă la creşterea preţului la biletul de metrou la 4 lei o călătorie, 8 lei două călătorii. Nu mi se pare că acest lucru poate fi acceptat. Suntem deschişi negocierii, dar nu şantajului. Administraţia Metrorex a propus succesiv diferite procente de creştere a salariului. Începând de la această oră, îi spun domnului Rădoi că fiecare oră care trece până la semnarea contractului colectiv de muncă înseamnă pierderea câte unui procent din cele negociate până astăzi cu administraţia Metrorex", a subliniat Lucian Şova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu