Grecia va primi un ajutor în valoare de 44 de miliarde de euro

grecia
grecia

Afectată grav de criza financiară, Grecia răsuflă ușurată după ce creditorii săi internaționali au hotărât să continue finanțarea sa, pentru a aduce țara pe drumul cel bun, informează Die Welt. Oficialii FMI și ai Eurogrupului au ajuns, după mai bine de 12 ore de negocieri, la un acord privind eliberarea unei noi tranşe din împrumut pentru guvernul elen, în valoare de 44 de miliarde de euro.

Ajutorul ar trebui să fie plătit în patru tranșe până la sfârșitul lunii martie, operațiunea începând la mijlocul lunii decembrie cu o primă tranșă de 34,4 miliarde de euro. Asta dacă vineri va fi aprobată de Bundestag, Legislativul german nefiind singurul parlament european care trebuie să aprobe tranșa de 44 de miliarde Euro menită să salveze Atena de la incapacitatea de plată.

La finalul negocierilor, președintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anunțat noile măsuri care vor fi luate pentru Grecia. În afară de ajutorul financiar imediat, s-a hotărât și o reducere a datoriei statului elen până în anul 2020, când ar trebui să ajungă la 124% din PIB. O tăiere a datoriei elene, așa numitul haircut, nu a fost convenită, în schimb au fost anunțate diverse mecanisme complementare de acoperire a găurilor de finanțare generate de extinderea perioadelor de grație.

Un aspect important al deciziei se referă și la menținerea FMI în echipa de creditori internaționali. Fondul va suporta o treime din costurile totale, dar va vira partea sa abia după demararea unei operațiuni de buy-back a titlurilor elene de stat. Se prefigurează plata a 35 de cenți pentru fiecare Euro deținut de investitori privați.

 “Mâine începe o nouă zi pentru greci”, a declarat ușurat la finalul negocierilor de la Bruxelles premierul elen Antonis Samaras. Restul de 9,3 miliarde euro din ajutor urmează să fie plătite Atenei în trei tranșe, în primul trimestru al anului viitor, însă Grecia va trebui să îndeplinească diferite criterii pentru a primi restul de bani, care vor fi anunțate ulterior.

O eventuală necesitate de tăiere a datoriilor grecești nu a fost eliminată, iar experții se așteaptă ca Germania să renunțe, după alegerile parlamentare de anul viitor, la atitudinea sa intransigentă pe acest subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel