EXCLUSIV  Gheorghe Cârciu: Mai sunt 70 de școli cu învățare în limba română pe teritoriul Ucrainei. Ce sprijin acordă România

Foto Pexels
Foto Pexels

Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a spus că mai sunt în jur de 70 de școli cu învățare în limba română pe teritoriul Ucrainei.

„Mai sunt școli românești în Ucraina. Mai sunt aproximativ 70 de școli cu învățare în limba română pe teritoriul Ucrainei. Avem școli cu predare integrală în limba română care încă funcționează în Ucraina”, a spus Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Noi, recent, sprijinim printr-un grant nerambursabil pe care îl acordăm fiecărei școli care vrea să doteze un laborator pentru a studia limba română”, a anunțat Gheorghe Cârciu.

Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al DRP, declarațiile momentului la DCNews

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vorbit despre proiectele pentru românii din afara granițelor pe care Guvernul României la implementează:

„Principala noastră preocupare pentru românii din diaspora este educația, învățarea limbii române. Sprijinim cultural bisericile din afara granițelor, avem un grant care se adresează direct bisericilor, în acest an, avem cel puțin 200 de biserici care au făcut cereri pentru un asemenea grant. Nevoi sunt de toate tipurile și Guvernul României nu a avut niciodată mai multă deschidere decât astăzi vis-a-vis de românii din afara granițelor.

Invităm pe toată lumea să vină cu propuneri. Noi facem ședință online la fiecare două săptămâni cu mediul asociativ, cu cine își dorește, consulate, ambasade, etc. Cine își dorește să intre, este binevenit. Să vina cu idei, să nu spună cum să facem. Împreună putem învăța unii de la alții. Nu m-am născut la departamentul pentru românii de pretutindeni și dacă o să întrebați jumătate din spectrul politic, o să spună că sunt cea mai nepotrivită persoană“, a spus Gheorghe Cârciu.

„Nu despre asta e vorba, ci să se regăsească cifra asta uriașă de 8 milioane de români pe tabla Guvernului, fiindcă este, efectiv, încă o Românie în fața granițelor“, a punctat Bogdan Chirieac.

„Este pe tabla Guvernului, dar nu suficient de prezentă, cu asta sunt de acord cu dumneavoastră. Datoria noastră este să o punem de fiecare dată pe tabla și pe masa guvernului“, a mai spus, la DC News, Gheorghe Cârciu.

Citește și...

O Românie în afara României. Câți români sunt, în acest moment, în afara granițelor. Gheorghe Cârciu: S-au născut mai mulți în afara granițelor

De la an la an, satele şi comunele din România rămân cu tot mai puţini locuitori. Câți români trăiesc, de fapt, în afara graniţelor ţării? Răspunsul vine de la Gheorghe Cârciu.

„Avem și o cifră oficială. 5.700.000 ultima cifră oficială în decembrie 2020”, a spus Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„După o numărătoare neoficială, avem și studii, depășim 8 milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice”, a spus Gheorghe Cârciu.

„În 2021, s-au născut mai mulți copii români în afara granițelor decât în România. E oficial! Sunt cel puțin 8 milioane de români în afară, majoritatea în Uniunea Europeană”, a spus secretarul de stat. 

„Practic, avem o Românie în afara granițelor României”, a comentat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel