Germania se scufundă. Merkel: Adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare. Iohannis, mesaj de condoleanțe / Video

Germania se scufundă. Merkel: Adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare / Captură Video Natural Calamities YouTube
Germania se scufundă. Merkel: Adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare / Captură Video Natural Calamities YouTube

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită la Washington, a declarat joi că este 'foarte profund afectată' de inundaţiile în urma cărora şi-au pierdut viaţa 59 de persoane în ţara sa, potrivit unui ultim bilanţ, relatează AFP.

UPDATE 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a informat Administraţia Prezidenţială.

'Am aflat cu tristeţe despre inundaţiile catastrofale care au provocat pagube uriaşe în vestul Germaniei în ultimele zile, soldate cu regretabile pierderi de vieţi omeneşti, sute de persoane dispărute sau rănite, precum şi importante pagube materiale. În aceste momente de grea încercare pentru poporul german, doresc să adresez, în numele meu şi al României, condoleanţe familiilor victimelor şi urări de însănătoşire grabnică şi recuperare uşoară celor afectaţi', se arată în mesajul şefului statului.

Preşedintele Iohannis exprimă, în mesaj, 'solidaritatea şi compasiunea deplină a României şi a românilor cu Germania şi încrederea în puterea de refacere a comunităţilor greu lovite'. Bilanţul intemperiilor din Germania a crescut la cel puţin 81 de morţi, în urma anunţării vineri a 50 de decese doar în landul Renania-Palatinat, din vestul ţării, unul dintre cele mai afectate de inundaţii, informează AFP. 

Știrea inițială

'Sunt foarte profund afectată de suferinţa persoanelor în cauză', a afirmat Merkel, exprimându-şi 'teama că adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare'.

Ea a vorbit de 'o zi de teamă, o zi de angoasă, o zi de disperare' în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele american Joe Biden, care i-a prezentat sincere condoleanţe. Cancelarul german a promis ajutor pentru 'reconstrucţie' şi le-a dat asigurări celor afectaţi că 'nu sunt singuri'.

VIDEO

Germania este afectată de cea mai mare catastrofă naturală de la cel de-al Doilea Război Mondial. Până în prezent au fost înregistrate 59 de decese şi unele sate din vestul ţării, devastate, erau joi izolate de lume.

Belgia, unde nouă persoane au decedat din cauza intemperiilor, a suferit de asemenea pagube semnificative, la fel ca şi Luxemburgul şi Olanda. Ploile torenţiale şi inundaţiile au făcut cel puţin 68 de morţi şi mulţi dispăruţi în Europa, în principal în Germania, notează AFP, conform Agerpres.

Angela Merkel şi-a anunţat planurile de viitor, după ce nu va mai fi cancelarul Germaniei

Cancelarul federal german Angela Merkel a spus joi, în timpul festivităţii în care îi era acordat titlul de "doctor honoris causa" la Johns Hopkins University din SUA, că plănuieşte să ia o pauză după ce se va retrage din politică, pentru a reflecta, informează dpa.

Merkel, care nu intenţionează să candideze în următoarele alegeri din Germania, în septembrie, a spus că vrea să ia o pauză şi să reflecteze la ceea ce o interesează în viaţă. Faptul că a fost cancelar federal timp de 16 ani i-a lăsat puţin timp pentru aceasta, a subliniat ea.

"Şi apoi poate că voi încerca să citesc ceva, iar atunci când mi se vor închide ochii de oboseală, voi dormi puţin, şi apoi vom mai vedea", a spus ea.

Angela Merkel a mai spus că nu-i va lipsi faptul de a lua decizii tot timpul, chiar dacă de obicei ea este invadată de gânduri despre toate lucrurile pe care trebuie să le facă. "Însă îmi voi aminti foarte repede că altcineva face acest lucru acum. Şi cred că aceasta o să-mi placă foarte tare", a afirmat Merkel (Vezi continuarea știrii aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel