George Simion, expulzat de Securitatea de la Chișinău. Declarații exclusive

George Simion a fost declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova și expulzat fără nicio explicație din partea Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, cu numai trei zile înainte de desfășurarea la Chișinău a unei manifestații stradale pentru Unire.

Contactat de DC News, George Simion a făcut câteva declarații despre acest gest fără precedent din Republica Moldova. Nu știe de ce a ajuns în această situație. Din partea autorităților nu a primit nicio lămurire. Degeaba a întrebat care este motivul deciziei de expulzare pentru că i s-a spus că nimeni nu este obligat să îi spună.

George Simion se află acum la Ministerul Român de Externe alături de mai mulți oameni care protestează. Nu își dorește nimic altceva decât să îi fie anulată interdicția ilegală și astfel să se întoarcă la Chișinău, loc pe care îl consideră "acasă".

"În aceste momente sunt la un protest în fața Ministerului de Externe, aici, la București. (...) Această expulzare este ilegală. Dorința mea este să se anuleze. Am mai avut o experiență similiară pe 16 decembrie 2014. La acel moment, de dimineață aveam interdecție de a intra în Republica Moldova, iar seara mi-au scos-o. Așa funcționează statul Republica Moldova. Când au văzut presiunea publică, politicienii au făcut o ședință de Guvern pe marginea expulzării mele", a spus George Simion pentru DC News.

Întrebat dacă speră ca această interdicție să fie anulată, George Simion ne-a spus: "Cu siguranță DA... dacă mai putem vorbi de un viitor european al Republicii Moldova. Trebuie să se anuleze această interdicție a mea!".

"Eu oricum am făcut un demers juridic și voi urma toate căile legale chiar și la CEDO, dar sper să nu fie cazul pentru că statul român trebuie să intervină în Republica Moldova și să îmi apare drepturile", ne-a mai spus George Simion.

"Din 2009, când era la guvernare odiosul Voronin, asemenea situații nu au mai existat! Revine românofobia ca politică de stat la Chișinău, iar dacă Bucureștiul nu taxează această chestiune acum, mâine va fi prea târziu!", avertizează George Simion.

Cine este George Simion

George Simion este președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, reprezentând peste 30 de organizații nonguvernamentale din România, Republica Moldova, Europa, Statele Unite ale Americii și Canada, care militează pentru Reunirea celor două state românești.

Reacția României

Potrivit unei declarații comune emise joi de 23 de deputați și senatori de la București, parlamentarii români condamnă acest gest al autorităților de la Chișinău. Practicile care încalcă libertatea de conștiință, libertatea de exprimare și libertatea de asociere nu pot fi tolerate într-un stat care în repetate rânduri și-a exprimat intențiile de aderare la Uniunea Europeană și care pretinde că se află într-un parteneriat special cu România nu pot fi acceptate, se arată într-un comunicat al Platformei Unioniste.

George Simion, în calitatea sa de președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, reprezentând peste 30 de organizații nonguvernamentale din România, Republica Moldova, Europa, Statele Unite ale Americii și Canada, care militează pentru Reunirea celor două state românești, a fost declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova și expulzat fără nicio explicație din partea Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, cu numai trei zile înainte de desfășurarea la Chișinău a unei manifestații stradale pentru Unire.

Marșul pentru Unire este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei pe 16 mai,, la ora 14:00, în contextul comemorării a 203 ani de la primul rapt al Basarabiei, iar la manifestație vor participa zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Membrii grupului intraparlamentar ,,Prietenii Unirii" își exprimă speranța că participanții la acest eveniment nu vor fi supuși aceluiași tratament abuziv din partea autorităților de la Chișinău. Mitingul va fi special monitorizat în acest sens. Totodată, parlamentarii se declară solidari cu toate manifestațiile democratice care au loc în Republica Moldova și care trebuie respectate, indiferent de pozițiile exprimate în cadrul lor.

VEZI ȘI: Liderul unei mișcări unioniste, expulzat din Republica Moldova. Ce mesaj a scris pe Facebook 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel