Geoană, secretar general NATO, la Paris: Reprezint, în primul rând, România

Mircea Geoana, secratar general NATO. foto: @mircea.geoana - FB
Mircea Geoana, secratar general NATO. foto: @mircea.geoana - FB

Mircea Geoană, secretarul general delegat NATO, a fost joi la Paris unde a participat la a doua reuniune "GovTech" - a entităților franceze şi europene care inventează soluţii tehnologice pentru sectorul public.

Mircea Geoană a participat la o discuţie privind digitalizarea apărării și a avut întâlniri cu înalţi oficiali francezi cu care a abordat o serie de teme precum viitorul summit al Alianţei nord-atlantice care va avea loc la Londra în 3-4 decembrie, relaţia dintre NATO şi UE fără a uita recentele declaraţii ale preşedintelui Emmanuel Macon privind NATO, relatează RFI.

În cadrul discuțiilor, secretarul general NATO a afirmat că ”la Londra, membri NATO vor aproba un drum critic pentru modul în care NATO se va apleca mai mult asupra tehnologiilor disruptive”, dar ”vor fi discuții şi despre relaţia UE-NATO”. Geoană a susținut că ”orice creştere a investiţiilor în capacitatea de apărarea a UE este binevenită, e nevoie de mai mult şi de mai bine, totul făcut în complementaritate."

Alte discuții ce vor avea loc la Londra se vor axa pe contribuţia la apărarea comună, împărţirea poverii financiare pentru apărare. ”Trebuie ştiut că odată cu plecarea Marii Britanii din UE, 80% din cheltuielile de apărare ale Alianţei vor fi făcute de 3 ţări din afara UE - SUA, Canada şi Marea Britanie. Libertatea şi democraţia au un cost." a mai spus Geoană, conform RFI.

Reprezint în primul rând România

Conform sursei citate, Geoană a declarat că ”NATO şi UE sunt două faţete ale aceleaşi monede. Dacă o parte este mai puternică, şi cealaltă parte este mai puternică. Dacă o parte este mai şubredă, şi partea cealaltă este mai şubredă. Impreună suntem mult mai puternici.” El s-a declarat convins că Franţa va continua să joace un rol constructiv, pentru ă ”Franţa este un aliat extrem de important. După plecarea Marii Britanii din UE, Franţa va rămâne singurul stat din UE care va avea o capacitate completă, militară, operaţională şi disponibilitatea constituţională de a acţiona ca o putere militară. Franţa este un actor necesar în NATO şi un actor indispensabil pentru UE."

- "Este o mare onoare să fiu numărul 2 în structura NATO şi nu mă reprezint pe mine ci reprezint în primul rând România, o ţară care şi-a făcut un renume, o influenţă şi o respectabilitate foarte puternică în cadrul NATO. Este un mesaj şi pentru întreaga noastră regiune; cred că este un semnal de încurajare şi un fel de maturizare a noilor-veniţi în NATO. În fine, numirea mea este şi un mesaj pentru reprezentantul unui stat membru NATO şi UE." a mai declarat Mircea Geoană, la Paris, conform RFI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel