Gavrilescu: Implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de carbon trebuie realizată în comun

Implementarea măsurilor privind reducerea emisiilor de carbon trebuie să fie realizată în mod comun de către autorităţi publice centrale, locale, ONG-uri şi mediul de afaceri, a declarat, luni, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului.

'Îmi exprim bucuria în care, astăzi, la Bucureşti, România, în capitala tuturor românilor, are loc Consiliul informal de mediu. Este cea mai importantă manifestare la care toţi reprezentanţii, miniştri ai Mediului din Uniunea Europeană, vor fi prezenţi. Pentru România, în plină Preşedinţie rotativă la Consiliul Uniunii Europene, este un eveniment extrem de important. Astăzi, vom dezbate teme de interes european, internaţional şi naţional, respectiv teme pe schimbări climatice şi problemele de mediu.

În prima parte a sesiunii de astăzi vom avea o tematică extrem de importantă: soluţii inovative şi rolul cetăţenilor pentru reducerea emisiilor de carbon. Sunt convinsă că toţi miniştrii statelor membre vor aborda, astăzi, problema aşa cum se cuvine şi că măsurile pe care trebuie să le găsim împreună vor fi cele care, într-adevăr, să reducă efectele gazelor cu efect de seră. În acelaşi timp, să nu uităm că implementarea acestor măsuri trebuie să făcută concentrat, împreună, adică autorităţi publice centrale, locale, ONG-uri, mediul de afaceri, astfel încât viaţa pe Pământ să fie cât mai lungă', a afirmat Graţiela Gavrilescu la Palatul Parlamentului, înaintea reuniunii informale a miniştrilor Mediului organizată la Bucureşti.

Oficialul român a menţionat, totodată, că biodiversitatea reprezintă o altă temă de interes ce va fi abordată în cadrul reuniunii de la Bucureşti, pe fondul celui mai recent raport al Naţiunilor Unite, conform căruia multe specii şi habitate au dispărut. 'În a doua parte a zilei de astăzi vom avea sesiunea pe Biodiversitate. Nu de puţin timp, Raportul pentru Biodiversitate şi serviciile ecosistemelor a fost dezbătut şi lansat de către Naţiunile Unite şi cu părere de rău am constatat că multe specii şi habitate au dispărut. De aceea, sunt convinsă că la dezbaterile de astăzi vom implementa o serie de măsuri şi vom avea nişte concluzii pertinente pentru păstrarea acestor habitate şi recuperarea unora mai ales la anumite specii care sunt rare.

Avem de pregătit şi biodiversitatea post-2020', a subliniat ministrul român al Mediului. România găzduieşte, luni şi marţi, la Palatul Parlamentului, reuniunea informală a miniştrilor Mediului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE. Evenimentul este co-prezidat de către viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, împreună cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Potrivit Ministerului Mediului, la reuniunea informală de la Bucureşti vor participa miniştri pentru Mediu din statele membre UE, statele AELS şi statele candidate la aderarea UE, comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit - Karmenu Vella, reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu şi secretarul general al Biroului European de Mediu. Agenda evenimentului cuprinde, în data de 20 mai, dezbaterea privind schimbările climatice 'Soluţii inovative şi rolul cetăţenilor în asigurarea unui viitor cu emisii reduse de carbon: cum să fructificăm mai bine oportunităţile legate de stilul de viaţă, economie circulară, planificare spaţială etc'.

În a doua sesiune de lucru se va aborda tematica biodiversităţii - 'Rezultatele IPBES asupra Evaluării Globale ale Biodiversităţii şi Serviciilor Ecosistemelor: Implicaţii pentru cadrul global şi al Uniunii Europene pentru biodiversitate post 2020'. Reuniunea va continua pe 21 mai cu cea de-a treia sesiune de lucru, pe tema managementului resurselor de apă - controlul poluării apei cu plastice/microplastice din râuri către mări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel