Funcţionarii publici din Hong Kong se alătură protestatarilor

Mii de funcţionari publici din Hong Kong au manifestat vineri seara în sprijinul protestatarilor, cerând autorităţilor să restabilească încrederea în guvern, relatează Reuters.

Este pentru prima dată când angajaţii din sectorul de stat susţin o demonstraţie în Hong Kong. Ei s-au alăturat paşnic protestatarilor din centrul districtului financiar al metropolei; mulţi purtau măşti negre, pentru a nu fi recunoscuţi. La manifestaţii au participat şi câteva sute de angajaţi din sectorul medical. 'Cred că guvernul ar trebui să răspundă cererilor, în loc să scoată în faţă poliţia, ca pe un scut', a declarat una din funcţionarele participante la protest.

Poliţia a comunicat că a confiscat arme şi materiale susceptibile de a fi folosite pentru bombe, iar ulterior a arestat opt persoane, inclusiv un lider al mişcării de independenţă faţă de China. În Hong Kong se anunţă un nou val de proteste la sfârşitul săptămânii şi o grevă generală luni, în domenii cum ar fi transportul şi şcolile, precum şi în sectorul privat. Protestele din fosta colonie britanică, restituită Chinei în 1997, constituie o provocare populară dintre cele mai serioase pentru conducerea comunistă de la Beijing, apreciază Reuters.

Proiectul de lege privind extrădarea, care a declanşat manifestaţiile în aprilie, a fost între timp suspendat, însă cererile manifestanţilor s-au extins, iar ei solicită acum mai multă democraţie şi demisia şefei executivului metropolei, Carrie Lam. Sub conducerea Chinei, în Hong Kong au fost menţinute libertăţi cum ar fi un sistem judiciar independent.

Mulţi locuitori consideră însă că legea extrădării, care dacă ar fi fost adoptată ar fi permis judecarea inculpaţilor în China continentală, este doar cel mai recent pas către preluarea controlului de către autorităţile centrale chineze. Într-o scrisoare deschisă către Lam, un grup de funcţionari publici avertizează că 'la ora actuală, oamenii din Hong Kong sunt deja pe marginea prăpastiei' şi arată că 'Hong Kongul s-a comportat întotdeauna bine şi se bucură de un grad înalt de libertate'. 'Este păcat că am asistat la o opresiune extremă', apreciază autorii scrisorii.

Documentul cere un răspuns favorabil la cinci cereri publice: retragerea completă a proiectului de lege a extrădării, încetarea calificării protestelor drept 'revoltă', renunţarea la acuzaţiile împotriva protestatarilor arestaţi, o anchetă independentă şi reluarea reformelor politice. Guvernul a afirmat joi că funcţionarii publici - în număr de circa 180.000 - trebuie să rămână neutri din punct de vedere politic. Ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine au devenit tot mai violente, iar poliţia a fost criticată pentru folosirea excesivă a forţei şi pentru că nu a protejat protestatarii de atacurile comise, potrivit politicienilor din opoziţie, de bande de infractori.

Miercuri, armata chineză a difuzat un material video cu exerciţii de intervenţie împotriva revoltelor, iar comandanţii au avertizat că violenţa este 'absolut nepermisă'. Deocamdată, militarii au rămas în cazărmi, iar intervenţiile din Hong Kong au fost lăsate pe seama poliţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel