Fumatul distruge inimile a mii de români

tutun
tutun

Numărul deceselor cauzate de boli cardiovasculare associate fumatului este în creștere, avertizează medicii cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată azi, 31 mai 2018.

Legătura dintre fumat și bolile de inimă este foarte bine stabilită. „Tutunul consumat sub orice formă distruge inimi şi chiar vieţi, iar principala substanţă care afectează atât cordul, cât şi vasele de sânge este nicotina”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul Național de Pneumologie „Marius Nasta”.

Tutunul este al doilea factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele care provoacă, anual, cele mai multe pierderi de vieți, atât în România, cât și în lume. Iar în cazul adulţilor cu vârsta până în 50 de ani, este principalul factor de risc.

Tot mai multe victime ale fumatului

În 2016, peste 122.000 de româniși-au pierdut viața din cauza unei boli cardiace ischemice sau a unui accident vascular cerebral, potrivit IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation). 16.000 dintre aceste decese au fost atribuite consumului de tutun, care este asociat cu un risc cardiovascular major.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul produselor din tutun și expunerea la fumul de țigară contribuie la aproximativ 12% din totalul deceselor provocate de bolile de inimă.

Spitalul Elias: Mai mult de 80% dintre pacienții care au suferit un AVC au fost fumători

Date furnizate de Spitalul Universitar de Urgență Elias din București arată că peste 80% dintre pacienții care au fost îngrijiți după ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic, în 2017, erau fumători. Totodată, mai mult de 15% dintre aceștia aveau vârsta sub 60 de ani.

Nicotina și monoxidul de carbon amenință inima

Nicotina, care se găsește atât în produsele care conțin tutun, cât și în alte produse inhalatorii, precum țigările electronice, conduce la o serie de efecte periculoase asupra inimii și vaselor de sânge, potrivit specialiștilor.

 Consumul de nicotină:

  • Crește frecvența cardiacă, contractilitatea miocardului și tensiunea arterială – indiferent de tipul de produs care este consumat.
  • Cauzează constricția arterelor coronare și a celor periferice.
  • Precipită aritmiile cardiace, inclusiv fibrilația ventriculară ce poate conduce la moarte subită.
  • Favorizează instalarea trombozei, cu apariția cheagurilor de sânge care blochează fluxul sanguin spre inimă, creier, organele intra-abdominale, membre.

 În același timp, inhalarea de monoxid de carbon accelerează depunerea de colesterol în pereții arterelor și afectarea endoteliului (țesutul care delimitează, în interior, vasele de sânge), ceea ce favorizează apariția infarctului miocardic acut.

Pericolul tutunului nu se limitează însă la consumul țigărilor clasice – „noile” produse din tutun (așa-numitele „țigări care conțin tutun încălzit”) și cele care conțin nicotină într-o soluție lichidă („țigările electronice”), prin substanțele rezultate în urma procesării termice și care se inhalează prin consum, au efecte toxice asupra organismului uman, cu precădere cardiovasculare, neurotoxice și adictive, induse de nicotină.

Crește numărul tinerilor, mai ales fete, care fumează!

Peste 40% din povara generală a bolii, în România, poate fi asociată cu factori de risc comportamentali, între care fumatul este considerat unul dintre principalii factori care afectează sănătatea populației.  

Deși numărul fumătorilor adulți se înscrie în media Uniunii Europene, este alarmant faptul că, în rândul tinerilor de 15 ani, ratele fumatului sunt în creștere, mai ales în cazul fetelor. Conform raportului OECD – „Romania: Country Health Profile 2017”, 17% dintre fetele de 15 ani au spus că au fumat regulat în 2013-2014, în creștere față de 12% în 2005-2006.

În fiecare an, la 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun, o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății care aduce în prim-plan efectele negative pe care le generează consumul de tutun asupra sănătății populației și care promovează politici de control al tutunului pentru reducerea consumului produselor cu tutun.

Peste 7 milioane de oameni își pierd viața anual, la nivel global, din cauza consumului de tutun, iar aproape 900.000 dintre aceste decese sunt asociate fumatului pasiv, așa-numitul „fumat la mâna a doua”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel