FSSR cere negocierea variantelor de modificare a sistemului de salarizare din sănătate cu sindicatele

salarii_sanatate
salarii_sanatate

Reprezentanţii Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) consideră că variantele de modificare a sistemului de salarizare a salariaţilor din sănătate trebuie să fie construite doar pe calea dialogului şi a negocierii cu organizaţiile sindicale reprezentative din sistemul sanitar, apreciind că nici una din noile variante nu va putea conduce la o creștere semnificativă a salariilor în sănătate, fără o îmbunătățire semnificativă a finanțării sistemului sanitar.

"Modificarea sistemului de salarizare în sănătate trebuie să ia în considerare mai multe variante", informează un comunicat al FSSR, în care se precizează că un model agreat vizează ca "toate unitățile sanitare care realizează venituri din contractele de furnizarea servicii cu Casa ar trebui să fie scoase din categoria unităților bugetare".

"Statutul real al acestor unități sanitare, ale căror venituri depind de serviciile furnizate și decontate, permite cu ușurință o astfel de măsură. În această variantă, toți salariații ar fi scoși din categoria bugetarilor, aplicându-se un nou sistem de salarizare. Din punctul nostru de vedere forma actuală de salarizare ar trebui să constituie nivelul bazal, căruia i s-ar adăuga o suplimentare a salarizării bazată pe evaluare și performanță", mai precizează sursa citată, în care se explică cum acest model asigură o combinație între salariul minim (nivelul actual, cu toate sporurile incluse) și salarizarea suplimentară în funcție de performanță pentru toate categoriile de salariați din sistemul sanitar".

O altă variantă presupune crearea "unui sistem de salarizare mixt, în care să coexiste salariații cu „funcție publică” (bugetari) cu cei care optează pentru modelul liberal de exercitare a profesiei, care ar permite libertatea de opțiune a salariaților între „statutul de bugetar”, care conferă un grad ridicat de stabilitate în muncă cu riscul unei rigidități a sistemului de salarizare , și exercitarea profesiei în mod liberal, care permite nivele mai mari de salarizare. Acest model prezintă riscul unui grad scăzut de securitate a locului de muncă, explică reprezentanții FSSR.

Aceștia apreciază și varianta propusă de ministrul Eugen Nicolăescu, respectiv exercitarea în mod „mai liberal” a profesiilor medicale, care trebuie însă ajustat cu existența unui nivel de bază de salarizare (un salariu minim) reprezentat de nivelul actual de salarizare (cu toate sporurile incluse), cu mențiunea că trebuie discutat de existența unui sistem de salarizare, care să conțină criterii de evaluare și modalități de încadrare standard, stabilite la nivel național.

"Considerăm necesară introducerea posibilității de exercitare a profesiei în mod liberal inclusiv în sistemul public atât pentru medici cât și pentru asistenții medicali. Ceea ce nu înseamnă însă că suntem de acord cu transformarea acestei posibilități într-o obligație, mai ales dacă ea ar urma să fie aplicată la nivel național", se mai susține în documentul citat.

Potrivit repezentanților FSSR, "introducerea unui nou sistem de salarizarea poate fi făcută numai cu condiția adoptării prealabile a unui model obiectiv și complex de evaluare, în funcție de care să se facă salarizarea în funcție de performanță.

Considerând însă că că nici una din noile variante de salarizare nu va putea conduce la o creștere semnificativă a salariilor în sănătate, fără o îmbunătățire semnificativă a finanțării sistemului sanitar, repezentanții FSSR susțin că este "necesar ca variantele de modificare a sistemului de salarizare a salariaților din sănătate să fie construite doar pe calea dialogului și a negocierii cu organizațiile sindicale reprezentative din domeniul sistemul sanitar, acestea fiind singurele organizații cu vocație și experiență în stabilirea modalităților de salarizare și apărarea intereselor salariaților".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel