Franţa va expulza "numeroşi" diplomaţi ruşi. Funcţionari de la Ambasada Rusiei, declaraţi "persona non grata" în Germania

Fotografie creată de Tanathip Rattanatum, de la Pexels
Fotografie creată de Tanathip Rattanatum, de la Pexels

Franţa va expulza "numeroşi" diplomaţi ruşi, pe fondul invaziei militare din Ucraina. Nu este, însă, singura ţară europeană care ia astfel de măsuri. 

Administraţia Emmanuel Macron a anunţat, luni seară, decizia de expulzare a "numeroşi" diplomaţi ruşi, într-o acţiune coordonată cu Germania şi cu alte naţiuni occidentale, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina.

"Franţa a decis, în această seară, să expulzeze numeroşi membri ai personalului rus cu statut diplomatic din Franţa, ale căror activităţi intră în contradicţie cu interesele noastre de securitate", a comunicat Ministerul francez de Externe, conform Mediafax.

"Această acţiune se înscrie într-un demers european. Prima noastră responsabilitate este întotdeauna să garantăm securitatea cetăţenilor francezi şi a europenilor", a subliniat Ministerul de Externe de la Paris.

Oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde au declarat, sub protecţia anonimatului, că Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi.

La rândul său, Guvernul Germaniei a anunţat, luni seară, expulzarea a 40 de diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj.

În contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, numeroase ţări, printre care Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, statele baltice, Belgia şi Olanda, au expulzat diplomaţi ruşi.

În mod uzual, Rusia reacţionează prin măsuri simetrice la acţiunile de expulzare a diplomaţilor ruşi.

CITEŞTE ŞI Lituania îl va expulza pe ambasadorul rus

Germania, măsură similară 


Ministerul de Externe de la Berlin a comunicat că "un număr semnificativ de funcţionari din cadrul Ambasadei Rusiei au fost declaraţi personae non gratae". Conform unor oficiali germani citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung, 40 de diplomaţi ruşi au primit notificări că trebuie să părăsească Germania din cauza presupusei colaborări cu serviciile de spionaj de la Moscova.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat că decizia este una dintre reacţiile faţă de atrocităţile din orăşelul ucrainean Bucha, situat la periferia Kievului, atribuite armatei ruse. "Imaginile de la faţa locului arată brutalitatea incredibilă a conducerii politice a Rusiei şi a celor care urmează propaganda Moscovei, acte care demonstrează o voinţă de anihilare care depăşeşte orice limită. Trebuie să contracarăm puternic lipsa de umanitate, prin libertatea noastră şi prin umanitatea noastră", a declarat Annalena Baerbock.

"Funcţionarii Ambasadei Rusiei au acţionat zilnic împotriva libertăţii noastre şi a coeziunii societăţii noastre", a subliniat Annalena Baerbock.

Preşedinţia Rusiei a respins categoric, luni, acuzaţiile privind atrocităţile comise în orăşelul Bucha, situat la periferia Kievului, şi a anunţat propria investigaţie în acest caz, pe care îl consideră un nou efort de discreditare a armatei ruse.

În contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, numeroase ţări, printre care Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, statele baltice, Belgia şi Olanda, au expulzat diplomaţi ruşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel