Francezul din Moieciu: Nu-mi place să vorbesc rău despre România, dar paharul e PLIN! Vom PLĂTI SCUMP / FOTO

Laurent Jouault este un francez îndrăgostit iremediabil de țara noastră. Este unul dintre străinii care te face să te simți mândru că ești român când îl auzi vorbind cu atâta dragoste despre meleagurile noastre.

În timp ce românii pleacă pe capete unde văd cu ochii, Laurent Jouault a ales să trăiască într-un colț aproape uitat de lume, la Moieciu de Sus, Brașov. Avea o viață frumoasă în Franța, era director la o casă de cultură din Normandia, dar ceva l-a chemat aici. A venit în România în urmă cu zece ani și prima destinație a fost locul care avea să-l găzduiască peste ani.

Acum, Laurent Jouault a transmis un mesaj după ce a mers pe un drum între Bran și Râșnov. Francezul a spus că s-a săturat să vadă beton peste tot.

”Trezeste te, Romane! (sau nu) Beton țara asta!


Nu-mi place să vorbesc rău despre această țară în care am ales să vin să trăiesc. Nu-mi place să judec, să compar, să critic, dar acum paharul este plin.


Obosit de această lume betonata. Beton pe marginea drumului, beton pentru canalizarea râurilor, beton, beton, beton peste tot! Chiar și în satul meu, care are pretentia sa primeasca turiștii, gardurile din lemn au devenit beton, podurile mici din lemn au devenit beton. Materia vie a dat loc inertiilor. In conditia asta, nu e de mirare că și inimile și sufletele par prinse în beton. Când am auzit prima dată această expresie: „oh asta este beton!", mi-a luat câteva minute să înțeleg că era ceva pozitiv. Astăzi încep să înțeleg. De acum inainte nu mai este nevoie să strigi "casa de piatra!" la nunta. Mai bine să le dorim nou-casatoritilor o „cuscă de beton".


Nu am nimic împotriva evoluției, împotriva progresului, dar este cert, într-o zi, natura ne va face să plătim scump pentru asta”, a scris Laurent Jouault pe Facebook.

VEZI ȘI: EXCLUSIV Laurent Jouault, francezul uimit de România. "Nu știu de ce credeți acest lucru"

'La cabane aux images', cel mai frumos loc din Moieciu

L-am cunoscut la 'La cabane aux images. În țara noastră face fix ce-i place: fotografii. Laurent Jouault și-a deschis un atelier-muzeu în Moieciu, în propria casă, unde expune poze, dar și peste 120 de apare foto vechi - 'La cabane aux images'. A învățat limba română în vreo jumătate de an. Chiar dacă spune că mai are de studiat, vorbește mai bine decât mulți dintre noi.

"La cabane aux images" este cel mai încântător loc din Moeciu. Nu există om care să pună piciorul pe aceste meleaguri și să nu vină să vadă ce povești a mai scris Laurent Jouault prin imagini. I-am vizitat casa și l-am întrebat care este lucrul ce îi vine în minte atunci când vorbește despre țara noastră. Ne-a povestit că fusese extrem de impresionat de evenimentele din decembrie 1989. Avea 20 ani și privea în direct la televizor o țară care se răsturna brusc în vremea Crăciunului. Un deceniu mai târziu a sosit în România.

"Am fost șocat. Aveam 20 de ani pe atunci. Țin minte că pusesem magnetofonul să înregistrez. Știu că la televizor se difuza un desen animat american. S-a întrerupt programul pentru a arăta ce se întâmpla în România. A fost ceva ciudat, dar mai am și acum imagini din acea perioadă. Este primul eveniment care a fost difuzat, în direct, la nivel internațional. Adică s-a întrerupt programul obișnuit pentru a da imagini. După aceea, a mai fost difuzat războiul din Irak. La fiecare două-trei ore, era ediție specială despre Revoluția din România", a povestit Laurent Jouault pentru DC News.

CITIȚI CONTINUAREA AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel