Fostul patron al societăţii Sabina Product, Sergiu Băhăian, condamnat la 26 de ani de detenţie pentru asasinat la comandă

Sergiu Băhăian
Sergiu Băhăian

Fostul patron al societăţii Sabina Product, Sergiu Băhăian a fost condamnat la 26 de ani de închisoare, iar unul dintre complicii săi, Valentin Şlepac, la detenţie pe viaţă, în dosarul în care sunt acuzaţi, alături de alte persoane, pentru înşelăciune, omor, instigare la omor calificat şi fals, a decis Tribunalul Ialomiţa. Decizia Tribunalului Ialomiţa poate fi atacată cu apel.

În acest proces, fostul om de afaceri Sergiu Băhăian este judecat, alături de alte 13 persoane, pentru înşelăciune, omor, instigare la omor calificat, fals în înscrisuri, precum şi fals privind identitatatea. Cei 14 au fost trimişi în judecată, la începutul lunii noiembrie 2010, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Ialomiţa, informează Mediafax.

Procurorii au stabilit că, în perioada noiembrie 2006 - aprilie 2007, Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepac au iniţiat un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul de a obţine, în mod ilicit, beneficii materiale importante prin fraudarea mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive. Procurorii au reţinut şi faptul că inculpaţii Valentin Şlepac şi Nicolae Mîrşu, instigaţi de Băhăian, l-au ucis pe Lucian Cernat aruncându-l în Dunăre de pe podul rutier care traversează braţul Dunărea Veche, după ce l-au obligat să bea alcool, ajungând astfel în imposibilitate de a se apăra.

Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş au recunoscut faptele comise şi au susţinut că au comis crimele la iniţiativa lui Sergiu Băhăian, fiindu-le frică de acesta, potrivit anchetatorilor.

Totodată, pe rolul Tribunalului Ialomiţa se mai află un proces al lui Sergiu Băhăian. În această cauză, în 9 iunie, Sergiu Băhăian, împreună cu alte 14 persoane, a fost trimis în judecată pentru că ar fi înşelat 35 de firme din Bucureşti şi din ţară, precum şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Fostul patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, Sergiu Băhăian - care a declanşat unul din cele mai mari scandaluri financiare din România în 1995 - era căutat de DIICOT pentru o fraudă de două milioane de euro, în urma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive, în 17 ianuarie el fiind arestat de către Tribunalul Ialomiţa, după ce a fost prins de anchetatori.

Într-un alt dosar, la începutul lunii iulie 2010, procurori DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa l-au trimis în judecată pe Sergiu Băhăian pentru constituirea unui grup infracţional organizat în scopul de a induce în eroare mai multe firme cu ocazia încheierii unor contracte de leasing, prejudiciul fiind de 2,7 milioane de lei, precum şi pentru instigare la uciderea a trei persoane.

Alături de Băhăian, în dosarul de la Constanţa au fost trimişi în judecată Valentin Şlepac, Adrian Grigoraş, Edward-Marian Mărculescu, Dan-Liviu Iovan şi George-Florian Oprea, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, omor şi instigare la omor deosebit de grav.

Procurorii au stabilit că aceştia, în perioada decembrie 2007 - mai 2008, la iniţiativa lui Băhăian, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, cu scopul de a obţine, în mod ilicit, beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de leasing.

De asemenea, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş sunt acuzaţi că, la instigarea lui Sergiu Băhăian, cu premeditare şi pentru a se sustrage de la urmărirea penală, i-au ucis pe Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, foşti membri ai grupului infracţional.

În acest dosar se va pronunţa Tribunalul Constanţa.

În 28 februarie 2011, Sergiu Băhăian a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT într-un nou dosar, de această dată fiind acuzat, alături de alţi cinci complici, de înşelăciune, fals şi uz de fals, grupului infracţional fiindu-i imputat un prejudiciu de 700.000 de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată în acest nou dosar în care este implicat Sergiu Băhăian şi pe Dan Negureanu, Edward Marian Mărculescu, Gheorghe Vasilache, Călin Mircea Roşu şi Fluture Ţene. Cei şase sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Dosarul este judecat la Tribunalul Bucureşti.

Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste şapte miliarde de lei vechi.

În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai târziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.

La scurt timp, Băhăian a fost dat în urmărire şi învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci. Băhăian şi Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetăţeanul german, garantând cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator şi care, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceştia ar fi cheltuit în interes personal banii împrumutaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel