Fostul lider german Angela Merkel a câștigat premiul ONU pentru refugiați

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Beneficiarul premiului Nansen Refugee Award a fost lăudat pentru hotărârea ei de a proteja solicitanții de azil în timpul mandatului.

Fostul cancelar german Angela Merkel a câștigat prestigiosul premiu Nansen pentru Refugiați al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, primind laude pentru hotărârea ei de a proteja solicitanții de azil în timpul mandatului.

Indicând cei peste 1,2 milioane de refugiați și solicitanți de azil primiți de Germania în 2015 și 2016, în apogeul crizei migranților declanșate în special de războiul din Siria, comitetul de selecție al UNHCR a salutat marți ”conducerea, curajul și compasiunea” lui Merkel, scrie Al Jazeera.

La acea vreme, femeia care a condus Guvernul german timp de 16 ani spunea că situația ”pune la încercare valorile noastre europene la fel de rar până acum. A fost nici mai mult, nici mai puțin decât un imperativ umanitar.”

Șeful UNHCR, Filippo Grandi, a salutat hotărârea lui Merkel de a proteja solicitanții de azil și de a apăra pentru drepturile omului, principiile umanitare și dreptul internațional.

”Ajutând peste un milion de refugiați să supraviețuiască și să se reconstruiască, Angela Merkel a dat dovadă de un mare curaj moral și politic. A fost o adevărată conducere, care a făcut apel la umanitatea noastră comună, care stă ferm împotriva celor care propovăduiau frica și discriminarea”, a spus Filippo Grandi. ”Ea a arătat ce se poate realiza atunci când politicienii iau cursul corect de acțiune și lucrează pentru a găsi soluții la provocările lumii, mai degrabă decât să transfere pur și simplu responsabilitatea asupra altora”, a continuat acesta.

Comitetul de selecție a subliniat că, pe lângă protejarea persoanelor forțate să fugă de război, Merkel a fost forța motrice din spatele eforturilor colective ale Germaniei de a-i primi și de a-i ajuta să se integreze în societate.

Premiul Nansen, acordat anual, a fost creat în 1954 în onoarea primului Înalt Comisar al ONU pentru Refugiați, a exploratorului norvegian din Arctica și a unui ajutor umanitar Fridtjof Nansen, pentru a marca munca remarcabilă în numele refugiaților.

Merkel își va primi premiul și 150.000 de dolari în bani la o ceremonie care va avea loc la Geneva pe 10 octombrie, unde vor fi, de asemenea, onorați patru câștigători regionali.

Citește și:

Angela Merkel, acuzată de "ostilitate faţă de Europa de Est"

După ce Germania şi Statele Unite au ajuns anul trecut la un acord privind construcţia gazoductului Nord Stream 2, cancelarul german din acea perioadă, Angela Merkel, l-a sunat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, demonstrând astfel "ostilitatea sa faţă de Europa de Est", a declarat preşedintele polonez, Andrzej Duda, în interviul 'Frankfurter Allgemeine Zeitung'.

"Am fost socat. Acest lucru ar trebui perceput ca un act nu doar de indiferenţă, ci chiar de ostilitate manifestată faţă de partea noastră a Europei', a spus Duda, adăugând că acea convorbire dintre Putin şi Merkel a avut loc în aceeaşi zi în care a fost semnat acordul dintre Germania şi Statele Unite.

Preşedintele polon a mai spus că nu a crezut niciodată în declaraţiile lui Merkel potrivit cărora Nord Stream este doar un proiect economic. Potrivit acestuia, proiectele din domeniul gazelor au devenit acum o 'acuzaţie majoră' la adresa Germaniei. Duda a adăugat că i-a atras în mod repetat atenţia lui Merkel asupra faptului că proiectele comune de gaze cu Rusia ar dăuna Europei şi vor deveni cheia dominaţiei Rusiei pe piaţa europeană, scrie Rador.

Mircea Diaconu a dezvăluit o discuție dintre Merkel și Dăncilă. Răzvan Dumitrescu: De ce nu am aflat lucrul acesta, până acum?

"În timp ce România urma să primească preşedinţia Consiliului, preşedintele țării pretindea că România nu este în stare. A fost în stare şi a fost un sezon foarte bun. Toată echipa de diplomaţi, de experţi, de oameni politici s-a comportat impecabil. În acel timp, doamna Merkel a sunat la preşedinta acestui Consiliu, doamna Dăncilă, cerându-i să urgenteze diversele aprobări, avize pentru Nord Stream 2. Doamna Dăncilă a spus un "Nu" lung, civilizat, dar un "Nu", a spus Mircea Diaconu, la Antena 3. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel