Fost şef al Microsoft România, arestat pentru evaziune fiscală

Tribunalul Bucureşti a dispus, miercuri, arestarea preventivă a lui Călin Tatomir, fost director al Microsoft România, şi a altor şase persoane, inclusiv a unui cunoscut colecționar de covoare orientale, toţi fiind acuzaţi de DIICOT de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au reţinut miercuri şapte persoane în acest caz, respectiv Valeriu Cristian Arsenie (liderul grupării), Norbert Hauser (colecționarul de covoare orientale care deţine Galeria Buhara situată în cartierul Primăverii din Bucureşti), Călin Tatomir, Alexandru Valentin Stan, Cezar Florin Golumbeanu, Robert Florin Cristea şi Cristian Călinescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Reţinerile vin după ce procurorii au efectuat marţi 15 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Ilfov, fiind găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1.126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare.

Citește și: Percheziţii DIICOT într-un caz de evaziune fiscală în domeniul IT

Conform DIICOT, în perioada 2007 - 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupării Valeriu Cristian Arsenie a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar în cadrul verificărilor au fost identificate cinci societăţi cu un comportament fiscal inadecvat.

S-a mai reţinut că liderul grupării a coordonat în fapt societăţile cu comportament fiscal neadecvat şi a furnizat administratorilor unor societăţi comerciale facturi fiscale, în care au fost înscrise în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere), care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit.

Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile aparţinând acestora (imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi). AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Karina Olteanu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel