Fost președinte: Tony Blair mi-a cerut ajutor să invadăm o țară

Fostul președinte sud-african Thabo Mbeki a declarat, într-un interviu acordat Al Jazeera, că Tony Blair i-a cerut să coopereze într-o misiune de înlăturare a lui Robert Mugabe, fostul lider al statului Zimbabwe.

Mbeki povestește că el și fostul premier britanic au avut viziuni diferite în 2000, atunci când Zimbabwe se apropia de colaps economic și avea parte de represiune politică. Sud-africanul voia să rezolve criza prin negocieri, dar laburistul îl voia plecat cu orice preț pe Mugabe, și cu forța dacă era necesar, adaugă Mbeki.

Fostul președinte al Africii de Sud amintește de un interviu al Lordului Guthrie, unul dintre militarii veterani din perioada primului guvern Blair, care a condus departamentul Apărării britanice. Acesta a dezvăluit, în 2007, că existau oameni în jurul său care îi arătau că Mugabe trebuie îndepărtat cu forța. Guthrie nu a precizat dacă se referă la Blair.

”Există un șef al forțelor armate britanice, acum în rezervă, care a spus că a trebuit să suporte presiuni de la premierul de atunci al Marii Britanii, Tony Blair, care îi zicea acestui șef al forțelor armate: trebuie să vii cu un plan militar prin care să îl îndepărtăm fizic pe Robert Mugabe”, spune Thabo Mbeki, citat de The Daily Telegraph.

Sud-africanul a continuat prin a dezvălui că Regatul Unit a cerut țării sale o mână de ajutor. ”Ne-am confruntat cu același tip de presiune pentru ca noi să fim parte a acestei scheme - o schemă care presupunea schimbarea regimului - până la punctul folosirii forței militare, dar noi am spus nu”, a explicat Mbeki.

Thabo Mbeki spune că a refuzat propunerea din principiu, pentru că Marea Britanie nu are dreptul să decidă cine conduce țările africane.

În 2000 și 2001, Mugabe a acuzat în mod repetat Marea Britanie că plănuiește o schimbare de regim în Zimbabwe și că încearcă să re-conolizeze această țară. În autobiografia sa, Blair nu face niciun fel de referire la posibile asemenea planuri cu Mbeki.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel