FMI, decizie radicală după criza din Grecia. Artizanul austerității, prima reacție

Foto: nyt.com
Foto: nyt.com

Fondul Monetar Internațional a anunțat luni că suspendă ajutorul financiar acordat Greciei până la formarea unui nou guverm. Parlamentul grec a fost luni dizolvat după ce a eșuat în a treia tentativă de a vota un nou președinte al țării. Premierul Antonio Samaras a declarat că la 25 ianuarie vor avea loc alegeri anticipate.

FMI precizează că suspendarea programului de salvare economică nu va afecta finanțele Greciei pe termen scurt.

"Discuțiile cu autoritățile Greciei despre completarea celei de-a șasea revizuiri a programului vor fi reluate după instalarea noului guvern și în urma unor consultări cu Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană", a declarat purtătorul de cuvinte al FMI, Gerry Rice, confom Deutsche Welle

Fostul comisar european Stavros Dimas nu a reușit să adune un minim de 180 de voturi în Parlamentul grec pentru a fi ales președinte, ceea ce înseamnă că Atena va organiza anul viitor alegeri anticipate. Liderii europeni se tem că un rezultat precum cel anticipat de sondaje - cu stânga radicală, SYRIZA, câștigând scrutinul - va deschide cutia Pandorei. Principala îngrijorare vizează acordurile încheiate de Grecia cu Troica, pe care SYRIZA le-a contestat puternic.

Wolfgang Schauble, ministrul de Finanțe al Germaniei, cel care a insistat pentru implicarea FMI în programul de salvare economică a Greciei, a avertizat Atena cu privire la îndepărtarea de actualele eforme economice.

"Vom continua să ajutăm Grecia în drumul său spre reforme. Dacă Grecia va alege altă cale, va fi dificil. Noile alegeri nu vor schimba acordurile pe care le avem cu Guvernul grec. Orice nou guvern va trebui să păstreze înțelegerile făcute de predecesorul său", a declarat liderul creștin-democraților germani. 

Grecia dinamiteză Europa: moment de răscruce pentru zona euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel