Grecia dinamiteză Europa: moment de răscruce pentru zona euro

Fostul comisar european Stavros Dimas nu a reușit să adune un minim de 180 de voturi în Parlamentul grec pentru a fi ales președinte, ceea ce înseamnă că Atena va organiza anul viitor alegeri anticipate. Liderii europeni se tem că un rezultat precum cel anticipat de sondaje - cu stânga radicală, SYRIZA, câștigând scrutinul - va deschide cutia Pandorei. Principala îngrijorare vizează acordurile încheiate de Grecia cu Troica, pe care SYRIZA le-a contestat puternic.

Rezultatul votului de luni a trimis unde de șoc burselor europene, dar și pe culoarele Bruxellesului. În august anul acesta, statisticile au decretat ieșirea dintr-o lungă recesiune. Însă Grecia, departe de a deveni povestea de succes a zonei euro, așa cum sperau unii dintre artizanii programului de salvare economică, a rămas un butoi cu pulbere. Pe 25 ianuarie, peisajul politic și economic din Grecia s-ar putea schimba fundamental, sondajele indicând că stânga radicală se pregătește pentru a doua mare victorie din ultimele luni, după rezultatul de la alegerile europarlamentare din mai 2014.

Premierul Antonis Samaras s-a arătat încrezător în șansele de victorie ale actualei coaliții. "Victoria va fi a noastră. Oamenii nu vor permite irosirea sacrificiilor lor", a spus Samaras.

Panică în UE. Grecia de prăbușește din nou

"Țara nu are timp de pierdut", a adăugat prim-ministrul, care a precizat că "adevărul" despre eforturile depuse de guvernul Greciei pentru ieșirea din criză economică va ieși la suprafață în perioada anterioară scrutinului.

"Am făcut tot ce am putut pentru a alege un președinte și pentru a evita alegeri anticipate pe care majoritatea grecilor nu le dorește. Din păcate, o minoritate de 132 de parlamentari, unde sunt incluși cei din SYRIZA și Zorii Aurii, vrea cu disperare alegeri anticipate", a mai spus șeful Guvernului.

"E timpul pentru democrație și responsabilitate, nu minciuni, populism și terorism politic", a arătat Samaras.

Unul dintre primii lideri europeni care a reacționat a fost premierul finlandez, Alexander Stubb, care a scris pe Twitter că "noul an politic va începe cu alegeri în Grecia. Este necesar ca noul guvern să continue reformele. Grecia nu este încă salvată".

În timp ce pe rețelele de socializare "Grexit" devine un cuvânt cu din ce în ce mai multă popularitate, premierul italian Matteo Renzi exclude un posibil efect "contagios" al crizei politice din Grecia.

"Pot spune că exclud total un efect de contagiune între Grecia și Italia, două țări profund diferite", a spus social-democratul.

*Referințe: ekathimerini.com; guardian.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel