Florea, audiată la CSM. Toader - Lazăr, replicile momentului

Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA, a susținut, joi, interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Au existat câteva schimburi de replici între Tudorel Toader și Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat, joi, procurorului general Augustin Lazăr şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să urgenteze procedurile de selecţie şi numire a procurorilor în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

De asemenea, Nicolae Solomon, membru al CSM, a solicitat amânarea audierii Adinei Florea, pe motiv că există o sesizare pe numele acesteia la Inspecţia Judiciară. Ministrul Justiţiei s-a opus şi le-a cerut membrilor CSM să nu amâne această audiere, deoarece nu există niciun temei juridic.

Iată un schimb de replici între Toader și Lazăr:

Tudorel Toader: Vreau să fac un apel la dumneavoastră, la domnul procuror general în special, ca să urgentați procedurile de selecție a procurorilor din viitoarea secție specială de anchetă a magistraților. Noi știm anumite formule prin care se încearcă neoperaționalizarea unei prevederi legale. Îmi exprim speranța că nu se va ajunge la acest rezultat, că nu vom depăși termenul de 23 octombrie fără ca secția să fie operațională. Îmi amintesc faptul că mulți dintre noi, chiar și dintre cei prezenți, s-au opus soluției de înființare a acestei secții. 

(....) Nu aveți un temei juridic, nici în lege, nici în vreun regulament care se spunea, la momentul audierii fostei procuror șef, că regulamentul prevede altă procedură decât legea și dacă nu ar fi trebuit să țin cont de regulament, iar eu spuneam atunci, să nu se supere domnul procuror general - că era afirmația dânsului -, spuneam că un regulament nu poate fi peste lege. Regulamentul pune în aplicare normativul juridic la nivel de lege. Prin urmare...

Augustin Lazăr: Numai un moment aș dori să intervin. Legea 317 prevede evaluarea, cu toții o știm. Nu trebuie să repetăm la infinit că regulamentul e mai de grad inferior decât legea, că o cunoaștem. (...) Avem legea 317/2004 care prevede condițiile în care sunt evaluați magistrații. Cu toții am știut că legea 316 e cea care stabilește evaluarea, iar regulamentul detaliază

Tudorel Toader: Nu există lege 316, e 317

Augustin Lazăr: 317

Tudorel Toader: O să dăm înapoi, să vedeți când m-ați întrebat dacă evaluarea e legală, pentru că regulamentul spune altceva

Augustin Lazăr: Regulamentul detaliază. Am presupus că dumneavoastră știți

Tudorel Toader: Dați înapoi banda că oamenii nu au memorie chiar așa de scurtă

Augustin Lazăr: Nu trebuie să repetem că un regulament este inferior legii, știm cu toții. De ce să repetăm aceleași lucruri?

Tudorel Toader: Repetăm ce ați zis dumneavoastră să înțeleagă (...) Revin. Spuneam că nu sunt de acord cu amânarea pentru că nu avem un temei juridic, nici într-un regulament, nici în lege.

Update: Audierea a fost amânată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel