Finlanda, măsură privind venitul unic pentru toţi cetăţenii

Crişan Andreescu / 15 iun 2018 / 12:06 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Finlanda  abandonează  ideea venitului unic pentru toţi cetăţenii, indiferent de salariu, după doi ani de la aplicarea acestei măsuri.

Proiectul pilot introdus în urmă cu doi ani prevedea ca finlandezii  care primeau  banii nu trebuiau să raporteze dacă îşi caută un loc de muncă sau cum cheltuiesc banii, care sunt deduşi din alte beneficii pe care ei deja le primesc. 

Acum guvernul caută soluţii pentru a reduce cheltuielile sociale şi şomajul. Ideea experimentului a fost de a vedea dacă şomerii sunt stimulaţi să se angajeze în cazul în care ar putea cumula salariul cu alocaţia, precum şi impactul social al unui venit care nu te obligă la nimic. Guvernul justifică necontinuarea testului prin faptul că lucrează la o nouă legislaţie.

Finlanda a introdus deja în ianurie o lege contestată ca fiind ruptă de realitate. Şomerii care nu lucrează minimum 30 de ore lunar au alocaţiile reduse. Mai mulţi oameni de afaceri susţin ideea unui venit universal, testat în mai multe ţări ale lumii: o sumă de bani dată tuturor cetăţenilor, indiferent de venit pentru a face faţă societăţii tot mai robotizate.

Deşi abia anul viitor se vor conoaşte rezultatele oficiale ale experienţei, presa a publicat deja impresiile unor participanţi. Au înregistat o creştere a respectului de sine şi au creat propria firmă sau au făcut voluntariat.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26