Urmărește emisiunea live


Fethullah Gulen nu este îngrijorat de o eventuală extrădare a sa în Turcia

Opozantul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fethullah Gulen, a dat asigurări luni că nu se îngrijorează în legătură cu eventuala sa extrădare, reclamată de autoritățile de la Ankara care îl consideră responsabil al tentativei de puci care a zguduit Turcia în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Personal, nu sunt îngrijorat", a explicat el într-un interviu acordat mai multor media, printre care AFP, în proprietatea sa de la Saylorsburg, în Pennsylvania, în nord-estul Statelor Unite unde locuiește din 1999, scrie Agerpres.

Întrebat de CNN, președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că, în următoarele zile, Ankara va trimite Washingtonului documentele oficiale pentru a cere extrădarea predicatorului din SUA în baza "acordului reciproc de extrădare a criminalilor".

Fethullah Gulen a reamintit că guvernul de la Ankara a mai încercat, fără succes, să obțină extrădarea sa, după izbucnirea scandalului de corupție care a zguduit Turcia în 2013 și a dus la demisia a trei miniștri.

SUA "sunt un stat de drept", a explicat fostul imam în vârstă de 75 de ani, vizibil foarte obosit, suferind de complicații cardiovasculare și de diabet, potrivit anturajului său.

Citește și: Cine e Fethullah Gulen, omul acuzat de Erdogan că a plănuit lovitura de stat

"Aici, legea este mai presus de toate. Nu cred că acest guvern va acorda atenție la ceva ce nu se bazează pe lege", a subliniat el.

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni că extrădarea lui Fethullah Gulen nu este posibilă în absența dovezilor, iar guvernul turc are obligația să le furnizeze.

Dacă predicatorul nu se îngrijorează de propria soartă, el s-a arătat, în schimb, preocupat de viitorul relațiilor dintre Turcia și Statele Unite.

El a reamintit că trupe turce au luptat alături de armata americană în timpul Războiului din Coreea și că cele două țări colaborează de mai multe decenii în cadrul NATO, la care Turcia a aderat în 1952.

"Dacă va trebui să părăsească NATO, Turcia se va confrunta cu un haos de probleme. Se va evapora. Va fi terminată", a mai afirmat Fethullah Gulen.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel