Urmărește emisiunea live


Fertilizarea in vitro, plătită de stat? Ce cuprinde proiectul legislativ al deputatului Cristina Rizea (USR)

Fertilizarea in vitro ar putea fi plătită de stat dacă se aprobă proiectul depus în Parlament de către deputatul Cristina Rizea.

Deputatul Cristina Rizea (USR) anunța pe Facebook că va depune în Parlament proiectul legislativ prin care procedurile de fertilizare in vitro să fie decontate de stat.

Ce scria parlamentarul pe Facebook:

”După luni de zile în care am studiat documente și statistici, după dezbateri ample cu societatea civilă, asociații de profil, cu medici specialiști și cu pacienți beneficiari ai programelor de reproducere umană asistată, am elaborat această propunere legislativă pe care o voi supune Parlamentului spre adoptare.

Infertilitatea este în realitate o problemă de siguranță națională cu efecte pe termen lung: scăderea natalității, îmbătrânirea populației, diminuarea forței de muncă, a contribuțiilor la fondul de pensii, etc., iar în apelarea la proceduri de fertilizare asistate medical principala problemă e legată de costurile ridicate.

Acest proiect de lege își propune includerea tratamentelor și procedurilor specifice reproducerii umane asistate medical (inseminare artificială și fertilizare in vitro) în categoria serviciilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, garantându-se astfel accesul tuturor pacienților asigurați care suferă de infertilitate la aceste servicii specifice”.

Una din 6 persoane de pe glob suferă de formă de infertilitate.

Nici în România lucrurile privind infertilitatea nu stau bine, mai subliniază deputatul pe Facebook:

”România stă și ea prost la capitolul natalitate, iar una dintre cauze este și gradul de infertilitate în creștere al cuplurilor. Cauzele infertilității sunt multiple și pot include probleme medicale, alimentația, stresul vieții cotidiene, poluarea, etc. iar aceasta se manifestă cu precădere în mediul urban, pe sectorul de vârsta 30-40 de ani al populației cu nivel mediu de trai.

La nivelul României, rata generală de fertilitate comunicată de INS pentru anul 2018 a fost de 39,6 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă, în timp ce anul 2019 a adus un declin al acestor numere, coeficientul fiind de 38,1 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă. (...)

Rata natalității, de asemenea, a scăzut în anul 2019 la 203.109 copii născuți, față de anul 2018 când s-au înregistrat 214.614 copii născuți. Toate aceste cifre ne îngrijorează. Tendința dovedită de statistici este una de descreștere a ratei natalității, de creștere a sporului natural negativ și de scădere a ratei de fertilitate. În aceste condiții, statul român are obligația de a acționa proactiv și de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite științific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical”.

Proiectul legislativ poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel