Fenomen periculos pe litoralul românesc. Se întâmplă de obicei pe plajele din Dubai sau America de Sud

Fenomen periculos pe litoralul românesc. Se întâmplă de obicei pe plajele din Dubai sau America de Sud / Foto: Captură video Pro Tv
Fenomen periculos pe litoralul românesc. Se întâmplă de obicei pe plajele din Dubai sau America de Sud / Foto: Captură video Pro Tv

Un fenomen spectaculos, dar foarte periculos, a avut loc pe litoralul românesc

Un fenomen rar și spectaculos, dar în același timp și periculos s-a produs, joi,  pe litoral, transmite Pro Tv. O ceață densă a învăluit marea și plajele încă de la răsărit.

Camerele de supraveghere au surprins fenomenul care se manifesta printr-o pătura groasă ca un nor care venea, dinspre larg către țărm.

Acesta un fenomen specific plajelor din Dubai sau America de Sud și este pus pe seama diferențelor de temperatură. Se întâmplă pentru că apa mării este mai rece acum, iar aerul cald. Astfel,  diferența de aproximativ 9 grade Celsius dintre temperatura mării și cea din aer a dus la formarea condensului.

Ceața s-a risipit după aproximativ trei ore. Totuși, a fost timp suficient ca fenomenul, care a cuprins toată linia litoralului de la Corbu si până la Mangalia să fie admirat. Fenomenul este periculos pentru că reduce mult vizibilitatea navelor.

VEZI ȘI: Fulgere misterioase care se deplasează de jos în sus. Cercetătorii au găsit, în sfârșit, câteva explicații / video

Oamenii au rămas uluiți când au văzut acest fenomen pe cer. Ce este un pileus și în ce condiții se formează

Un fenomen ciudat i-a uimit pe locuitorii orașului chinez Haikou, din provincia Hainan. Pe cer a apărut un nor în culorile curcubeului. Din imaginile video filmate de oameni, formațiunea pare a fi una uriașă, cu adevărat impresionantă. Reacțiile oamenilor nu au întârziat să apară.

"Este o nebunie. Ca și cum un curcubeu și un nor au avut un copil", a comentat o persoană

"Toată viața mea s-ar schimba dacă aș vedea așa ceva în realitate", a comentat altcineva.

Curcubeul este cunoscut sub numele de nor eșarfă sau "pileus" și se formează prin răcirea și condensarea aerului umed forțat în sus, informează Lad Bible. Astfel, atunci când lumina soarelui este la unghiul corect, ea difractează între picături și cristalele de gheață din nor, creând o culoare de curcubeu.

"Un pileus, numit și nor eșarfă sau nor șapcă, este un nor mic, orizontal, care apare deasupra unui cumulus (nori separați sub formă de grămezi, dezvoltați mai mult pe verticală) sau cumulonimbus (nor dens, înalt, asociat cu furtuni și instabilitate atmosferică). Norii Pileus sunt adesea de scurtă durată, cu norul principal de sub ei ridicându-se prin convecție pentru a-i absorbi", informează SKYbrary.

Formațiunile de nori Pileus sunt create atunci când aerul din jurul unui turn cumuliform se ridică atât de repede încât se condensează într-o formă netedă de umbrelă sau ca o glugă odată ce atinge punctul de rouă. Ca atare, ele sunt de obicei indicatori ai vremii severe și a unui pileus.

"Pilei se pot forma, de asemenea, deasupra munților, nori de cenușă, nori pirocumulus din erupția vulcanilor și niște nori ciuperci cu detonări nucleare de mare randament", relatează SKYbrary.

Ocazional, în norii pileus se văd culori strălucitoare irizante, pe măsură ce lumina soarelui este difractată prin picăturile de apă din nor, care sunt mai puternice. Vezi mai mult AICI.

VEZI ȘI: Un fenomen meteorologic bizar a creat panică în România. Oamenii au sunat la 112. Ce spun specialiștii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel