Femeile din Afganistan protestează la adresa guvernului taliban format doar din bărbați

Pixabay
Pixabay

Femeile din Afganistan sunt nemulțumite de faptul că noul guvern este format doar din bărbați. 

Zeci de femei din Kabul și din provincia Badakhshan din nord-estul Afganistanului au protestat împotriva formării unui guvern interimar taliban care să conducă Afganistanul. Manifestantele au spus că nu vor accepta un guvern fără femei, transmite BBC

Unele femei ar fi fost bătute înainte ca protestele să fie dispersate. Organizația locală de știri Etilaatroz a declarat că unii dintre jurnaliștii săi au fost reținuți și bătuți pentru că au transmis de la miting. Talibanii, care nu au răspuns acuzațiilor, au avertizat că astfel de proteste sunt ilegale. Au spus că protestatarii au nevoie de permisiunea de a desfășura manifestațiile și nu ar trebui să folosească un limbaj abuziv.

Marți, trei persoane au fost ucise în timpul unei demonstrații în orașul Herat din vest. UE a declarat că grupul islamist a renunțat la promisiunile de a-și face guvernul „inclusiv și reprezentativ”, în timp ce SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că guvernul interimar include cifre legate de atacurile asupra forțelor americane.

Noul guvern din Afganistan

Talibanii au anunțat formarea unui guvern interimar al Afganistanului, declarând țara „Emiratul Islamic”. Grupul militant a anunțat un guvern interimar, declarând țara „Emiratul Islamic”. Șeful executivului va fi mulahul Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii principali ai mișcării talibane, în vreme ce mulahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, va fi vicepremier, informează BBC.

În funcția de ministru de interne a fost numit Sarajuddin Haqqani, cunoscut serviciilor de informații americane drept emisarul taliban al grupării jihadiste Al Qaeda și este pe lista celor mai căutate persoane de FBI. Deci, iată ce se știe despre cei care conduc talibanii astăzi.

Hibatullah Akhundzada 

Hibatullah Akhundzada a devenit comandantul suprem al talibanilor în mai 2016 și este acum lider al așa-numitului emirat islamic al Afganistanului.

În anii 1980, a participat la rezistența islamistă împotriva campaniei militare sovietice din Afganistan, dar reputația sa este mai mult a unui lider religios decât a unui comandant militar. Akhundzada a lucrat ca șef al Curților Sharia în anii '90.

După ce au preluat puterea pentru prima dată în anii 1990, talibanii au introdus și au susținut pedepse conform interpretării lor stricte a legii islamice: au executat public criminali și adulteri și au amputat membrele hoților. Sub conducerea solitarului mullah Mohammed Omar (despre care se crede că a murit în 2013), talibanii au interzis, de asemenea, televiziunea, muzica, filmele, machiajul și au interzis fetelor  care aveau peste 10 ani să frecventeze școala.

Se crede că Akhundzada are peste 60 de ani și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Afganistan. Cu toate acestea, potrivit experților, el menține legături strânse cu așa-numita „Quetta Shura”. Liderii talibani afgani au spus că  acesta se află în orașul pakistanez Quetta. În calitate de comandant suprem al grupului, Akhundzada se ocupă de afacerile politice, militare și religioase.

Primul ministru Mullah Mohammad Hassan Akhund

Mullah Mohammad Hassan Akhund este unul dintre cei patru bărbați care au fondat grupul talibanilor în Afganistan în 1994. Este de multă vreme șeful puternicului consiliu de conducere al talibanilor sau Rehbari Shura.

A fost ministru de externe și vicepremier în timpul guvernării talibanilor în Afganistan în 1996-2001. El este sub sancțiuni ONU pentru rolul său în guvern în acea perioadă.

Vezi lista completă AICI

Vezi și: Membrii Guvernului taliban - LISTĂ. Informații cheie despre noii conducători din Afganistan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel