EXCLUSIV  Femeie zdrobită de un COPAC în Parcul Cișmigiu. ALPAB: Ne-am aflat în faţa unei situaţii de forţă majoră, vina neaparţinând vreunei instituţii publice

Un copac a căzut peste o femeie care se plimba în Parcul Cișmigiu, dar nimeni nu e vinovat, răspunde ALPAB. 

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a răspuns solicitării DCNews în urma incidentului din Parcul Cișmigiu din 3 aprilie 2022. Un eveniment trecut la și altele poate marca oricând o tragedie și asta ne arată și răspunsul oficial al ALPAB. 

Ce s-a întâmplat atunci? 

Un cuplu mergea prin parc, pe alee, când un copac s-a rupt și a căzut peste ei. Bărbatul a scăpat cu doar câteva zgârieturi, în timp ce femeia a rămas imobilizată sub copac până la venirea salvatorilor. Trecătorii au descris starea femeii ca fiind una gravă, dar, din fericire, informațiile ulterioare aveau să arate că a ”scăpat” doar cu o entorsă. Și totuși, trebuia să fie o plimbare la amiază, plăcută, printr-un parc din București, nu un eveniment care să trimită persoana în spital și să o imobilizeze la pat. 

Dacă bărbatul nu era cunoscut, această informație nu apărea nici acolo unde a apărut, respectiv în presa sportivă, pentru că vorbim despre marele Aurel Țicleanu. 

Răspunsul ALPAB

Marți, 17 mai, am primit și răspunsul de la ALPAB. 

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement ne-a răspuns că respectivul copac era sănătos și verde și că s-a rupt și a căzut din cauza unei ”situații de forță majoră”. Vina, conform sursei citate, nu aparține nimănui, deci nimeni nu răspunde că respectivul copac a căzut în capul unui om, pe domeniul public, asta deși sunt instituții abilitate să acționeze tocmai pentru ca astfel de evenimente să nu se întâmple. La întrebarea dacă au fost toaletați copacii din respectivul, ALPAB ne răspunde că în 2019 - 2020 a inventariat arborii uscați, dar avizele de specialitate pentru a interveni au fost suspendate, ca ulterior să fie retrimise în decembrie 2021. Cu toate acestea, evită răspunsul la întrebare, iar din ceea ce ni s-a răspuns înțelegem că acesta ar fi negativ. Ulterior, ni se spune că s-a intervenit în Cișmigiu pentru a ridica materialul lemnos, adică respectivul copac căzut, dar și că se întreține zilnic spațiul verde și se face curățenie în parc, ceea ce nu înseamnă că s-a demarat vreo procedură nouă de verificare a copacilor, în contextul în care, vedem, la o mică vijelie, aceștia cad peste trecători. 

Redăm răspunsul integral: 

Cine răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat? Cum? 

Având în vedere că incidentul s-a produs în condiţii meteo nefavorabile, pe fondul unei atenţionări meteorologice de vreme rea, manifestate prin temperaturi scăzute şi vânturi puternice, considerate ca fiind fenomene imprevizibile, precum şi faptul că arborele în cauză, frânt de la jumătate, era în vegetaţie (sănătos, viabil, verde) şi nu prezenta semne de declin biologic, după cum reiese din planşele foto anexate, ne-am aflat în faţa unei situaţii de forţă majoră, vina neaparţinând vreunei instituţii publice.

Au fost toaletați copacii din Cișmigiu? Când? Aveți un raport de intervenție? Vă rog să ni-l puneți la dispoziție. 

A.L.P.A.B. a inventariat în perioada 2019-2020  toţi arborii uscaţi 100% şi în declin biologic ce prezentau risc de prăbuşire, şi a demarat procedura de obţinere a avizelor de specialitate de la PMB - Direcţia de Mediu, Direcţia pentru Cultură, precum şi a actului de punere în valoare a masei lemnoase de la Ocolul Silvic Bucureşti. În aprilie 2021, avizele anterior emise au fost suspendate prin adresa nr. 3119/28.04.2021, emisă de către PMB, pentru verificări în teren realizate de către specialişti din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Ulterior, avizele de defrişare au fost aprobate şi transmise instituţiei noastre de către Direcţia de Mediu din cadrul PMB, în luna decembrie 2021.

S-a intervenit ulterior acelui moment în Parcul Cișmigiu?

Conform prevederilor H.C.G.M.B. nr. 304/2009 privind normele de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti, administratorii au obligaţia de a ridica materialul lemnos prăbuşit şi descongestionarea zonei, pentru a nu bloca căile de acces, luându-se măsuri de prevenire a accidentelor. Zilnic, personalul de specialitate al A.L.P.A.B. execută lucrări de întreţinere şi salubrizare a spaţiilor verzi din Parcul Cişmigiu. 

Citește și: EXCLUSIV  Un copac a căzut peste o femeie și soțul ei, în Parcul Cișmigiu. În 2022, Compania Municipală nu a primit nicio solicitare pentru toaletarea copacilor din acest parc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel