Plata facturilor primite cu întârziere ar putea fi eșalonată. Anunțul premierului Ciucă

Sursă foto: Guvernul României
Sursă foto: Guvernul României

Facturile primite cu întârziere ar putea fi plătite eșalonat, transmite premierul Nicolae Ciucă. 

Întrebat ce resurse vor fi disponibile pentru utilizatorii care primesc facturi cu întârziere, după câteva luni, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că este ”anormal”. 

”Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp, este absolut anormal pentru orice consumator final să primească factura după cinci sau șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, încât cetățenii să poată să își plătească factura. (...) Discutăm doar de cei care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp”, a spus premierul Nicolae Ciucă. 

”Am putea să vedem o modificare în acest sens, adică dacă există o întârziere la factură de cinci luni, să fie o plată eșalonată pe cinci luni de zile?”, a întrebat unul dintre reporterii aflați la Guvern. 

”Total de acord! Așa mi se pare normal”, a afirmat premierul. Nicolae Ciucă a mai precizat că nu cunoaște dacă facturile se vor calcula raportat la luna precedentă sau raportat la anul 2021, așa cum prevede ordonanța care va urma să intre în vigoare. 

Prețurile la energie au crescut, în ciuda plafonării, cu 127%. Chisăliță: Cine plătea anul trecut 464 de lei, astăzi plătește 625 de lei/lună

Plafonarea prețului la energie nu are un efect benefic pe termen lung, prețul energiei crescând. 

”În urmă cu 1 an se plafona prețul la energie și gaze, conform autorităților la ”un nivel similar cu cel de dinaintea creșterii prețurilor”. Conform datelor prezentate de INS astăzi, 11.11.2022, cu tot cu plafonarea prețului la energie avem creșteri substanțiale ale prețurilor la energie.

Astfel, prețul în octombrie 2022 față de octombrie 2021 a prezentat o creștere de:

- 127,01% la energie electrică,
- 140,79% la gaze naturale,
- 123,18% la energie termică. 

În mod concret, un apartament cu 4 camere care se încălzea cu gaze naturale a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 - 464 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut cca 625 lei. Similar pentru un apartament cu 4 camere care se încălzea cu energie termică a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 - 350 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat, dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut, cca 447 lei”, a transmis Dumitru Chisăliță. Citește continuarea AICI

Cum să scazi factura la curent prin gesturi simple: Marile consumatoare de energie din casă

Lumina se aprinde mult mai devreme odată cu schimbarea orei, iar nevoia de ”cuibărit” determină un consum de electricitate mai mare, generat de gesturi mici și, aparent, banale. Nici temperaturile care au început să scadă nu ne ajută. Astfel că pentru mulți români urmează perioada facturilor ridicate, o perioadă care nu are legătură cu regularizarea, ci doar... cu sezonul rece. 

Unul dintre cele mai cunoscute sfaturi și primul când vine vorba despre electricitate constă în schimbarea becurilor din casă. Deși cele cu un consum ridicat au cam dispărut de pe piață, încă sunt români care aleg un ”bec ieftin”, care vine la pachet cu un cost scump, în facturi! Astfel, chiar dacă becul LED are un cost de cumpărare mai mare, valoarea acestuia se amortizează rapid în facturi și vă ajută la economisiri viitoare. Pe lângă becurile LED, care astăzi se găsesc și la prețuri mai mici decât în momentul în care a apărut ”moda” lor pe piață, puteți avea în vedere și anumite gesturi personale. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel