Expluzare imigranți: Judecători americani denunţă presiuni

Descriere foto:

Mai mulţi judecători de imigraţie americani susţin că sunt supuşi la presiuni tot mai mari din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump de a accelera expulzările de migranţi, sub ameninţarea că le vor fi retrase dosarele, relatează marţi AFP.

Steven Morley, magistrat din Philadelphia, a fost informat prin e-mail că dosarul unui tânăr imigrant ilegal guatemalez care îi fusese atribuit a fost realocat la o altă instanţă, pentru a fi soluţionat mai repede. Asociaţia naţională a judecătorilor de imigraţie (NAIJ) a depus la 8 august o reclamaţie pe lângă Ministerul Justiţiei american pentru 'atingere adusă autorităţii' sale.

'Esenţa meseriei de judecător este direct legată de capacitatea sa de a lua decizii fără intervenţia unor factori externi pentru a încerca să-l influenţeze', a declarat pentru AFP preşedinta NAIJ, Ashley Tabaddor. În SUA, tribunalele de imigraţie nu depind de puterea judiciară, ci de executiv, iar judecătorii sunt desemnaţi de ministrul justiţiei, care poate să-i şi revoce. Ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, care se situează pe aceeaşi linie dură cu Trump, a anunţat la începutul acestui an că judecătorii de imigraţie vor fi evaluaţi în funcţie de numărul de dosare pe care reuşesc să le închidă.

Sistem judiciar sufocat

Măsura - motivată prin faptul că sistemul judiciar este sufocat de sutele de mii de proceduri în curs - reprezintă, în opinia preşedintei NAIJ, o sursă de 'nelinişte şi preocupare' pentru judecătorii de imigraţie. 'Nu suntem la uzină. (...) Tratăm cazuri deosebit de complicate într-o manieră expeditivă, ca şi cum ar fi infracţiuni rutiere, în condiţiile în care miza este extrem de importantă', a adăugat preşedinta de onoare a sindicatului, Dana Leigh Marks.

Un purtător de cuvânt al Biroului executiv pentru analizarea dosarelor de imigraţie (EOIR), ţinând de Ministerul Justiţiei (Department of Justice) a precizat că judecătorului Morley i-a fost retras dosarul respectiv din cauza unor 'potenţiale încălcări ale procedurilor şi practicilor guvernate de legea federală şi de regulamentul EOIR'.

Purtătorul de cuvânt a mai spus doar că are loc o anchetă internă, fără a da alte detalii.

Dana Leigh Marks a notat că tribunalele de imigraţie au făcut întotdeauna obiectul presiunilor din partea administraţiei, inclusiv în timpul celei precedente a lui Barack Obama. Dar 'nu au fost niciodată atât de pronunţate ca acum', a denunţat judecătoarea, subliniind că guvernul actual al SUA 'încalcă de bunăvoie toate limitele'.

Vezi și: Turkish Airlines şi Turk Telekom, lovitură pe piața media în SUATe-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23