EXCLUSIV  EXIT POLL SOCIOPOL rezultate prezidențiale 2019. Palada: Sunt PROVOCĂRILE turului 1!

Andrei Itu / 09 noi 2019 / 20:24 Salveaza PDF Comentarii
Mirel Palada
Mirel Palada

Directorul institutului Sociopol, Mirel Palada, a vorbit în exclusivitate pentru DC News, despre datele EXIT POLL pe care le veți găsi și pe site-ul nostru.

Duminică, la ora 21.00, datele exit poll realizat de SOCIOPOL vor putea fi văzute și pe DC NEWS.RO. 

DC News: Care vor fi provocările primului tur al alegerilor prezidențiale 2019? 

 

”Provocările primului tur vor fi cele de mobilizare electorală din partea tuturor partidelor pentru că fiecare tabără, în felul ei, are anumite probleme. PNL trebuie să dovedească cumva în fața lui Klaus Iohannis, iar PSD trebuie să tragă pentru candidatul său. USR este disperat să își bage candidatul în turul 2. Toate acestea implică mobilizare. Strâns legat de această idee, o provocarea asemănătoare este cea a fidelității”

 

DC News: Dați-ne câteva detalii tehnice despre exit poll-ul SOCIOPOL din ziua alegerilor?

 

”Este un sondaj realizat în ziua votului care are o reprezentativitate națională. La sfârșitul zilei se va ține cont și de efectul din diaspora. Noi nu măsurăm direct în diaspora. Universul cercetării noastre este doar la persoanele cu drept de vot din România, pe care o vom măsura cu o marjă suficient de mică. În jur la 1,5% va ieși în urma cvorumului estimativ de chestionare pe care le vom aduna până la sfârșitul zilei. Prin urmare, măsurarea din țară este una în care noi avem suficientă încredere, o încredere rezonabilă, pentru a putea da ierarhia între cei doi participanți, principalii pretendenți pentru a intra în turul 2.

Va trebui să ținem cont și de votul din străinătate. Acolo nu facem măsurare directă. Nimeni nu face acest lucru. Va trebui să avem niște ipoteze, o ipoteză de participare, pe care putem să o verificăm parțial în aceste zile, vineri și sâmbătă. Avem deja prime validări, iar ceea ce așteptam să se întâmple s-a întâmplat. Evident că și mâine se va întâmpla același lucru. Pe tot parcursul zilei avem participarea la vot comunicat în timp real de către BEC, aici nu este o mare problemă. Și, bineînțeles, o altă ipoteză de care trebuie să ținem cont este distribuția votului în străinătate. Distribuția plauzibilă pentru noi este că va fi un vot preponderent anti-PSD. Se va împărți între Klaus Iohannis și Dan Barna. Prin urmare, va trebui să ținem cont de un rezultat puternic anti-PSD în străinătate și să calculăm anumite scoruri, volume de vot, să le adunăm la cine iese în sondajul din țară și să facem încă o estimare pe baza acestor operațiuni. Rezultatele pe care le vom comunica țin cont și de aceste ipoteze privind votul în străinătate.”

 

DC News: Vă așteptați la o mare surpriză în primul tur?

 

”Întotdeauna este loc de surprize. Eu, pe persoana fizică, nu mă aștept la mari surprize. Ce s-a întâmplat în sondajul pentru turul 1 până acum s-a concretizat. Este un vot preponderent politic, care se bazează până la urmă pe ceea ce v-am spus adineuri și anume mobilizare și fidelitate. Sondajele din ultima săptămână arată într-adevăr un scenariu interesant, dar nu suficient de strâns încât să nu știm cine va fi al doilea care intră în turul 2.” a concluzionat Mirel Palada, pentru DC News.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23