EXCLUSIV. Judecător CCR, despre hotărârea Curții care răstoarnă o decizie a ICCJ

Unul dintre judecătorii Curții Constituționale a României, Toni Greblă, a declarat pentru DC News că CCR a decis că nu se pot combina dispoziții din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile în urma unei sesizări a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Chiar dacă însăși ICCJ stabilise anterior contrariul, Greblă susține că decizia care prevalează este cea a Curții.

Care dintre decizii se aplică, cea a CCR sau cea a ICCJ?

Toni Greblă: Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru instanțele de judecată

Decizia CCR este cea care prevalează?

T.G: Absolut. În varianta în care o decizie de interpretare a ICCJ face în așa fel încât aplicarea legii să devină neconstituțională, evident că trebuie să intervină Curtea

Ăsta a fost cazul aici?

T.G: Sigur că da. Noi am fost sesizați tot de către ÎCCJ.

Deci nu există niciun fel de conflict?

T.G: Nu, nu, nu. Niciun fel de conflict. Vă dați seama că și ICCJ care, printre altele, are rolul de a unifica practica judiciară, prin deciziile pe care le dă nu putea să dea o interpretare în așa fel încât textul să devină neconstituțonal interpretat astfel de către ICCJ. Nu vă luați după dl. Bolcaș, că nu știe ce spune.

Citește și: LuJu: CCR contrazice Înalta Curte și blochează instanțele


Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate, marți, că nu se pot combina dispoziții din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile. Concret, măsuri precum cele asiguratorii dispuse de instanțe sau procurori nu mai pot fi luate în urma îmbinării unei măsuri dintr-un cod și al unei măsuri din alt cod.

Anterior, ICCJ a decis contrariul, dar tot ICCJ a fost cea care a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform comunicatului de marți al CCR, "în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel