REPORTAJ - Evaluarea națională pe ritm de Conect-R: ,,Eu vara asta nu învăţ!”

,,Eu vara asta nu învăţ!", încerca să destindă atmosfera un puşti care butona un telefon. O fată cu un tricou roz care-i dezgolea umărul drept, era preocupată mai mult de Like-urile de pe Facebook decât de examen. ,,Fată, tu de ce nu mi-ai dat Like la poza aia?”, şi-a întrebat o altă colegă. Alţi trei elevi s-au destresat cu o ţigară înainte de a intra în sala de examen. O colegă de-a lor, nefumătoare, le arăta celor aşezaţi pe scări ultimele mişcări învăţate la karate. ,,Uite, îţi dau una exact acolo unde te doare!”, şi-a ameninţat un coleg ochelarist care repeta materia. Restul îşi arătau buletinele pentru a schimba impresii despre poze sau pentru a-i ironiza pe colegii mai mici, care au venit la ei cu certificatele de naştere.

Text de: Aurica Stan şi Tatiana Ştefan

 La Şcoala numărul 202 din Bucureşti, din Cartierul Crângaşi, au susţinut examenul doar 35 de elevi din an terminal. Azi-dimineaţă, la ora 8:00, în curtea şcolii erau adunaţi deja elevii şi doar cinci părinţi.

Examen de tip “Big Brother”, şi ce dacă?

"Copiii sunt emoţionaţi din cauza camerelor, e un mare stres pentru ei. Dacă ar şti că sunt încuiaţi în şcoală, ar leşina!”, se plângea o mămică. Fiica ei cea mare, care a susţinut examenul de bacalaureat anul trecut în condiţii similare, şi-a liniştit mama. ,,Aşa a fost şi la noi, cu camere, poliţişti prin şcoală, jandarmi, supracomisie şi tot am reuşit să copiem. Cum? Supraveghetorii au deschis fereastra şi rama a acoperit ecranul camerei. Practic, nu s-a văzut nimic şi noi ne-am văzut liniştiţi de copiat din fiţuici!”, a explicat tânăra studentă. ,,În plus, camerele astea-s proaste. Nu se vede mai nimic, iar o mişcare e dată cu întârziere, la fel ca o camera web de laptop”, a adăugat fata.

O altă femeie, care a venit să-şi susţină fiul la primul examen important din viaţa lui, s-a arătat foarte solidară cu elevele neînsoţite de părinţi. Băiatul i-a lăsat telefonul mamei, îngrijorat de curiozitatea ei. ,,Să ştii că am şters mesajele înainte, mami!”, a atenţinat-o fiul.

În numai câteva minute, mămica a adunat peste cinci genţi de toate mărimile şi culorile de la colegele băiatului.

,,Pe aici nu se trece”, dar uşile sunt deschise

După ce candidaţii au fost chemaţi în sălile de examen, jandarmul a închis instituţia, conform procedurii adoptate la nivel naţional. Cu toate acestea, şcoala nu era securizată complet. Celelalte căi de acces erau libere. O  profesoară din şcoală a intrat câteva minute pentru a lua nişte cărţi, după care a ieşit din unitate ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Peste 190.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din întreaga ţară au susţinut, luni, proba la limba şi literatura română, din cadrul primei sesiuni a evaluării naţionale.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel