Erdogan, promisiuni la Berlin cu privire la vize

Erdogan, Turcia
Erdogan, Turcia

Recep Tayyip Erdogan a declarat că există dorința de a se îndeplini criteriile pentru obținerea liberalizării vizelor pentru cetățenii săi care vor să meargă în UE. 

În cea de a doua zi a vizitei sale menite să amelioreze relaţia Turciei cu Germania şi cu UE, Erdogan a spus că guvernul său va lua măsurile necesare pentru a satisface criteriile UE pentru obţinerea liberalizării vizelor.

Turcia, a cărei criză economică a fost agravată de sancţiunile preşedintelui american Donald Trump, speră că ameliorarea relaţiilor va aduce în ţară investiţii private ale superputerii economice.

Germania, ţara de adopţie a trei milioane de turci şi care se bazează pe Turcia pentru a ţine sub control criza migranţilor în afara frontierelor Europei, vrea de asemenea să remedieze relaţiile cu acest stat, devenite tensionate după represiunea care a urmat în Turcia după puciul eşuat din 2016.

"Vor fi benefice atât pentru Turcia, cât şi pentru UE"

Există însă preocupări în ceea ce priveşte bilanţul respectării drepturilor omului şi libertatea presei.

"Intenţionăm să îndeplinim cele şase criterii rămase pentru liberalizarea vizelor cât de curând posibil. Liberalizarea vizelor, îmbunătăţirea uniunii vamale şi revitalizarea discuţiilor pentru aderare vor fi benefice atât pentru Turcia, cât şi pentru UE", a spus Erdogan.

"Luăm foarte în serios dovezile furnizate de Turcia"

Merkel a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că a făcut demersuri pentru eliberarea cetăţenilor germani aflaţi printre cele câteva zeci de mii de oameni arestaţi după lovitura de stat eşuată, de orchestrarea căreia Ankara i-a acuzat pe susţinătorii clericului Fetullah Gulen, stabilit în SUA.

Germania are nevoie de mai multe dovezi pentru clasificarea mişcării lui Gulen, prezentată de Turcia drept Organizaţia Teroristă a lui Fetullah Gulen (FETO), drept o grupare ilegală, la fel ca şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Luăm foarte în serios dovezile furnizate de Turcia dar avem nevoie de mai mult material dacă este să clasificăm organizaţia în acelaşi fel ca şi PKK", a spus Angela Merkel.

 Erdogan era gata să anuleze conferinţa de presă

Merkel a precizat că autorităţile germane îi caută pe suspecţii de implicare în puci pe care Turcia îi doreşte extrădaţi, dar a observat că ea şi preşedintele turc Erdogan au păreri diferite asupra unor subiecte precum libertatea presei.

Ziarul german Bild a relatat că Erdogan era gata să anuleze conferinţa de presă dacă la ea participa Can Dundar, un jurnalist care a fugit în Germania după ce a fost acuzat de spionaj.

"Erdogan a spus că va anula conferinţa presă dacă vin. Nu mă gândeam că o întrebare îl poate speria atât de mult", a precizat Dundar într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel