Emmanuel Macron: "Am ştiut să stăvilim valul de naţionalisme" în Europa

Emmanuel Macron  FOTO Agerpres
Emmanuel Macron FOTO Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat vineri că rezultatele europarlamentarelor au arătat că europenii "au ştiut să stăvilească ascensiunea naţionalismelor", începând să răspundă "crizei de eficacitate" a democraţiilor, informează AFP.

"Mă uit la ultimele alegeri europene. În Europa, am ştiut să stăvilim acest val, această ascensiune a naţionalismelor", a declarat preşedintele Macron în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de premierul canadian Justin Trudeau, la Palatul Elysee.

Marile partide ce domină în mod tradiţional Parlamentul European - PPE şi social-democraţii - au suferit pierderi importante la scrutinul din 26 mai, însă ascensiunea populistă de dreapta (circa 170 de locuri repartizate în trei grupuri, dintr-un total de 751 de locuri) a fost limitată, ecologiştii şi centriştii liberali înregistrând la rândul lor o puternică ascensiune.

În Franţa, după înfrângerea la mică diferenţă a listei sale - 22,42% comparativ cu 23,31% pentru Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă) - preşedintele Macron se consideră în continuare în centrul jocului, după ce a făcut din "refondarea Europei" una dintre priorităţile sale. 

Acțiuni concrete



"Provocarea celor care duc ideea progresului în toate democraţiile, este, pe de o parte, provocarea eficacităţii, de a arăta că politicienii noştri schimbă viaţa oamenilor şi le permit să trăiască mai bine", a analizat Macron. "Aceasta înseamnă, de asemenea, să arătăm că avem o cale şi construim pe fiecare dintre domeniile sale - revoluţie digitală, schimbare ecologică şi teama privind migraţia - tranziţii ce îi permit fiecăruia să-şi găsească locul în societate", a adăugat el. "Uneori aceasta e mai dificil decât discursul urii, uneori este mai dificil decât să fii contra la tot, însă eu cred că această provocare este a noastră", a insistat şeful statului francez. "Obiectivul este în faţa noastră şi vom continua să ne înhămăm (la atingerea lui), fără a ceda nimic din valori şi principii", a conchis el.

"Este o problemă ce ţine de acţiuni concrete care să reducă din anxietăţile cetăţenilor, să demonstreze că instituţiile noastre, capacităţile noastre în calitate de societate sunt acolo tocmai pentru a oferi oportunităţi, pentru a face cu bine faţă marilor provocări cu care ne confruntăm", a adăugat la rândul său premierul canadian.

Vezi și: Brexit. Emmanuel Macron: 31 octombrie va fi "ultima, ultima dată limită"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel