EXCLUSIV  Emil Dumitru (PNL) propune o reformă funciară profundă: Cu acordul proprietarilor trebuie să comasăm și să dăm valoare terenurilor

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Emil Dumitru, deputat din partea Partidului Național Liberal, a vorbit despre necesitatea unei reforme funciare în România.

Deputatul PNL Emil Dumitru a explicat de ce este nevoie de o reformă funciară care să susțină mai bine punerea în valoare a terenurilor agricole:

„Avem vreo 52 de milioane de parcele, 9,8 milioane de hectare. Gândiți-vă că e foarte complicat. Nouă ne-ar trebui o reformă funciară, așa cum Franța a făcut în 1970 și, practic, nu s-a mai ținut cont de amplasamentul din titlul de proprietate, care atestă proprietatea, dar nu și posesia, și le-au comasat. În România, în anii '90, au fost primari care au dat un hectar în trei părți, pentru că așa au cerut respectivii.

Practic, au dezmembrat un hectar, care era moștenire de la părinte, în trei parcele. Gândiți-vă cât de greu e să poți să alipești cele trei parcele, mai ales că noi nu am definitivat cadastrarea pe zona de sud. Sigur, Ardealul e un caz fericit. Din punctul meu de vedere, o lege importantă, care, sigur, nu poate fi promovată decât cu toți actorii la masă, este o reformă funciară profundă în care, practic, cu acordul proprietarului, să se poată comasa, pentru că altfel nu-i dăm nici valoare terenului respectiv“, a spus, la DC News, Emil Dumitru.

Produsele românești lipsesc din supermarketuri. Emil Dumitru (PNL): Un primar din Franța mi-a spus foarte sincer cum e acolo

Emil Dumitru, PNL, a avut o discuție cu jurnalistul Val Vâlcu despre modul în care producătorii români sunt defavorizați în a-și vinde produsele pe rafturile supermarketurilor:

„E o problemă cu supermarketurile, pentru că evident favorizează cumpărarea unor cantități mari. Responsabilul de raion trebuie să aibă tot timpul raftul plin. Pe el nu-l interesează că e din Portugalia sau din altă parte. El e judecat la metrul de raft. S-a întâmplat că nu a plouat, că s-au răzgândit, că le-a dat în altă parte. Una-i mare și cărnoasă, alta-i mică și zbârcită. De ce am dat voie supermarketurilor în orașe e altă discuție, dar dacă le-am dat voie trebuie să funcționeze pe acest concept. Nu e vina lui că vine fiecare cu portbagajul și nu se pot asocia“, a explicat Val Vâlcu.

„Aici, dacă e să căutăm cauze, acestea sunt multiple. Nu e culpa exclusivă a supermarketurilor. Și edilii, care s-au bucurat să primească taxe și impozite, le-au dat autorizații. Eu vreau să vă spun ce am văzut în Franța. Am întrebat un primar de regiunea Auvergne, de la Clermont-Ferrand. Mi-a spus primarul foarte sincer: Nu dăm autorizație să se construiască un nou supermarket în extravilanul localității noastre până nu vine cu precontracte de la producătorii din regiune de minim 90% din suprafața de expunere pe raft. Cam așa stau lucrurile“, a punctat Emil Dumitru.

„Acolo nu te mai poți întoarce, pentru că primarii au aprobat supermarketurile în orașe...“, a adăugat Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel