EXCLUSIV  Elisa Ferreira va fi primită la Galați pe nava REXDAN, cel mai mare laborator pe apă din Europa. "Ne plimbăm pe Dunăre să vadă și Uniunea Europeană pe ce a dat banii!"

Nava REXDAN Foto: ugal.ro
Nava REXDAN Foto: ugal.ro

Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității "Dunărea de Jos" din Galați, va fi în platoul DCNews TV.

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, este așteptată la Galați unde, la inițiativa rectorului Universității "Dunărea de Jos" din Galați, ing. Puiu Lucian Georgescu, va lua la cunoștință despre progresele în știință și cercetare din cadrul celui mai mare laborator mobil pe apă din Europa. Și o va face direct pe... apă.

"Doamna comisar Ferreira și-a anunțat vizita la Galați pe 27 noiembrie. Lucrăm la agendă, știm că vrea să vadă cât mai multe lucruri. Aici avem, din nou, avantajul unui europarlamentar foarte activ, dl. Dan Nica. Problema noastră este timpul. Sunt câteva ore în care trebuie să arătăm mai multe lucruri, vor fi și câteva obiective cofinanțate de Uniunea Europeană, câteva aspecte legate de istorie, noul pod peste Dunăre... avem ce arăta! Dacă nu punem noi pe masă ce știm să facem și ce vrem să facem, nu ne face nimeni imagine și nici reclamă și nici nu ne deschide careva ușile.

Există o propunere ca la prezentare să participe toți președinții de consilii județene și primarii din toată regiunea sud-est pentru că e o concentrare mare de proiecte europene acolo. În câteva zile, vom știm dacă vor veni toți. Oricum, toți vor fi pe vas, este loc în sala de conferințe. Încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul. Vom face prezentările obiectivelor pe navă și la urmă să fie marș. O primim pe doamna Ferreira pe navă și ne plimbăm pe Dunăre să vadă și Uniunea Europeană pe ce a dat banii"

Reamintim că Universitatea Dunărea de Jos din Galați deține cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei, numită REXDAN. A fost construită în România, la Șantierul Naval ATG Shipyard din Giurgiu, în cadrul proiectului „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN, 127065”, prin Programul Operațional Competitivitate, Apel: POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD. Valoarea navei este de aproximativ 7,5 milioane de euro, iar valoarea echipamentelor este de 2 milioane de euro.

Vezi și: Blocaj financiar la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați. Rectorul Lucian Georgescu: Vom da statul în judecată!

Va exista și un documentar despre REXDAN?

Analistul politic i-a sugerat rectorului universității să facă un contract cu Netflix pentru producția unui film documentar despre cea mai mare navă-laborator din Europa. "V-ați gândit să faceți un contract cu Netflix? Aveți universitatea, aveți studenții... e o oportunitate uriașă să vă cunoască lumea!" a spus Chirieac. "Fiți sigur că vom face asta! Încercăm să ne ducem puțin în urmă, în perioada mai veche pentru unele generații, când se făceau filmele lui Jacques-Yves Cousteau. El făcea pe ocean, pe Calipso, noi o să facem pe Dunăre."

Interviul complet, aici:

         

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel