Șef Mossad: Netanyahu să accepte acordul nuclear cu Iranul. Obama are dreptate

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Eftim Halevy, al nouălea director al Mossadului, îl îndeamnă pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să accepte acordul nuclear cu Iranul, ca soluție diplomatică opusă unui conflict militar. 

Halevy, care a fost și al patrulea președinte al Consiliului Național de Securitate, admite că urmează o lungă perioadă de muncă intensă pentru a pune la punct un acord final, dar îi dă dreptate președintelui american Barack Obama care a calificat înțelegerea prealabilă drept una "istorică".

Benjamin Netanyahu a fost cel mai viguros oponent al acordului încheiat de Iran cu șase puteri mondiale, spunând că acesta nu blochează planul iranienilor de a crea bomba nucleară, ci pavează drumul spre acest obiectiv.

După ce listează 7 motive pentru care documentul convenit în Elveția este unul "istoric", Halevy scrie într-o analiză pentru ynetnews.com că "oricine a urmărit evenimentele din Iranului ultimelor decenii sau a studiat problema ar admite sincer că nu s-a așteptat niciodată ca Iranul să accepte aceste condiții, darămite să fie de acord cu fiecare clauză din cele pe care le-am enumerat".

"Răspunsul grăbit al Israelului -  de repudiere totală a memorandumului de înțelegere - pare să fie începutul unei campanii istaeliene menite să omoare înțelegerea. Distrugerea acordului ar însemna distrugerea oricărei concesii la care s-a ajuns deja", crede fostul șef al serviciilor de informații externe.

"Netanyhau a venit cu o nouă solicitare - ca acordul cadru să includă o declarație a Iranului prin care să recunoască dreptul Israelului de a exista. Evident, Iranul nu-și va schimba poziția; prin urmare, oricine face o astfel de cerere semnalează că nu vrea înțelegerea și vizează o soluție agresivă".

Spy Cables, documente secrete: Mossad, lovitură cruntă pentru premierul Israelului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel