Educația primește €3,7 mld. prin PNRR. Suma inițială era de €4,4 mld.

Angajaţii din învăţământ protestează joi la Guvern faţă de neaplicarea prevederilor Legii salarizării / Sursa foto: Pixabay
Angajaţii din învăţământ protestează joi la Guvern faţă de neaplicarea prevederilor Legii salarizării / Sursa foto: Pixabay

Educația va primi un buget redus cu aproape 700 milioane euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, transmit ministerele Educației și Investițiilor Europene.

„Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. In acest context, in varianta agreata astăzi, 5 mai 2021, se alocă pentru România Educată peste 12% din bugetul total PNRR (3,7 miliarde euro din totalul 29,2 de miliarde euro alocați României). Ajustarea bugetului PNRR pentru eliminarea supracontractarii, de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro, presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile. PNRR include acum o alocare pentru educație mult peste media europeană/recomandările Parlamentului European (10%)”, se arată într-un comunicat comun al celor două ministere conduse de Sorin Cîmpeanu și Cristian Ghinea.

Ce urmează să se realizeze cu banii

„Bugetul «România Educată» pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce păstrează alocarea inițială in valoare de 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar - 530 milioane euro, aloca învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educație PNRR pentru susținerea digitalizării învățământului superior, susținerea calificărilor emergente și renovarea/«înverzirea» campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro”, se mai arată în comunicat.

Chiar și așa, rămâne un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și cele două ministere conlucrează pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR”, mai adaugă cele două ministere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel