Dungaciu: Rusia începe transnistrizarea Crimeei

Dan Dungaciu
Dan Dungaciu

Politologul Dan Dungaciu, expert în geopolitică și în spațiul ex-sovietic, spune că un conflict militar în sudul Ucrainei marchează începutul unui proces de "trasnistrizare" a Crimeei, după modelul evenimentelor din anii '90 din Republica Moldova. Astfel, trupele Federației Ruse s-ar transforma în trupe de menținere a păcii, iar conflictul din Crimeea ar deveni unul înghețat, mai explică profesorul.

Dungaciu a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că decizia Parlamentului rus de aprobare a unei intervenții militare în Ucraina a fost luată "într-o ședință în care temperatura a fost aproape de fierbere, pentru că senatorii Federației Ruse voiau la un moment dat ca președintele Obama să-i ceară scuze poporului rus, de faptul că Rusia trebuie să intervină acolo indiferent de cățeii care vor lătra. S-a vorbit de fasciștii ucraineni care au cucerit puterea la Kiev ș.a.m.d. Așadar, trimiterea de trupe în Crimeea fără consimțământul Kievului și prezența militară a Rusiei acolo până când situația se va normaliza. Asta poate însemna foarte multe lucruri. Doamne ferește, o confruntare cu  soldații ucraineni care se află în respectiva regiune dacă va fi cazul ca acestea să fie, de pildă, dezarmați", a declarat Dungaciu.

Profesorul a comparat evenimentele din Ucraina cu cele din Republica Moldova a anilor '90, atunci când Transnistria și-a declarat independența, armata a 14-a a Rusiei fiind și în prezent staționată la Tiraspol.

"Un conflict militar direct înseamnă începutul unei transnistrizării a Crimeei, ceea ce s-a întâmplat și în Transnistria, parte juridică a Republicii Moldova, dar nu de facto, care în 90 și-a declarat și ea independența față de Chișinău, tot ca urmare a unui congres al autorităților locale, trupele Federației Ruse au rămas acolo și situația s-a conservat așa cum o știm astăzi", a spus Dungaciu.

El a concluzionat că  "în Ucraina se poate petrece păstrarea trupelor Federației Ruse acolo, transformarea lor în trupe de pacificare, cum s-a întâmplat în Transnistria, și lansarea pretextului că cetățenii ruși din Crimeea au nevoie de ajutor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel