Cursele navale din Deltă au întârzieri, pe fondul nivelului crescut al Dunării.
Toate navele care efectuează curse regulate între municipiul Tulcea şi localităţile din Delta Dunării ajung mai târziu la destinaţii, din cauza restricţiei de viteză impusă de autorităţi pentru protejarea digurilor localităţilor pe fondul creşterii cotelor fluviului.
'Cea mai mare întârziere a unei curse regulate este de 30 de minute. Sunt restricţii de circulaţie impuse de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) şi de Căpitănia Portului Tulcea, în contextul în care în Deltă sunt zone sensibile', a declarat luni, pentru Agerpres, directorul societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi.
El a mai spus că societatea va suplimenta cursele efectuate pe braţul Chilia al Dunării, între localităţile Tulcea şi Chilia Veche, pentru a asigura mobilitatea populaţiei în perioada în care transportul pe uscat între cele două comunităţi este imposibil, din cauza cotelor crescute ale Dunării.
Decizia privind interzicerea circulaţiei autovehiculelor pe drumul judeţean 222N, între localităţile Tudor Vladimirescu, suburbie a municipiului Tulcea situată pe malul drept al Dunării, şi comuna Pardina a fost luată duminică de membrii Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care Dunărea a depăşit nivelul drumului judeţean. Astfel, accesul populaţiei din comunele Chilia Veche, Pardina şi Ceatalchioi în municipiu se poate face doar pe apă, transportul de persoane fiind asigurat periodic de societatea Navrom Delta SA.
Sute de hectare, inundate
'În urma discuţiilor purtate cu Primăria comunei Chilia Veche, pentru zilele în care nu avem curse regulate între Tulcea şi Chilia Veche, adică pentru zilele de marţi, joi şi sâmbătă, am decis suplimentarea curselor, astfel încât o navă va pleca din Tulcea la ora 14,30, iar din Chilia Veche, la ora 7,00', a menţionat Nicolae Chichi.
Potrivit prefectului judeţului Tulcea, Lucian Furdui, până luni dimineaţa, nicio autoritate din judeţ nu a semnalat probleme din cauza cotelor ridicate ale fluviului. De mai mult de două săptămâni, nivelul Dunării a depăşit cotele de atenţie pe raza judeţului Tulcea, dar, potrivit măsurătorilor AFDJ, se menţine sub cotele de inundaţie şi de pericol.
Circa 300 de hectare de teren din mai multe zone ale judeţului, precum şi peste 100 de gospodării din oraşul Sulina şi satul Ilganii de Sus au fost inundate, în ultima perioadă, din cauza nivelului crescut al Dunării, iar în ultimul caz, a lipsei unor diguri de apărare. Pentru prevenirea apariţiei unor probleme, oficialităţile au decis punerea în funcţiune a 16 staţii de pompare din nordul şi nord-estul judeţului şi impunerea unor restricţii de tonaj.
Restricţii de circulaţie
Astfel, niciun autovehicul cu masa mai mare de 7,5 tone nu mai poate circula pe digul Măcin - Smârdan, tronson al drumului naţional Tulcea - Brăila, începând cu data de 23 martie. De asemenea, începând de duminică, 1 aprilie, pe sectorul Tudor Vladimirescu - Pardina nu mai poate circula niciun autovehicul. AFDJ a decis pe data de 22 martie ca toate navele care tranzitează sectorul românesc al Dunării să reducă viteza până la limita producerii de valuri.
[citeste si]
Măsura are în vedere protejarea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor ale comunităţilor situate pe malul Dunării şi, la fel ca celelalte restricţii menţionate, va fi ridicată după îmbunătăţirea condiţiilor hidrometeorologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu