EXCLUSIV  Dumitru Nancu, director FNGCIMM, ne-a spus toate detaliile InvestEU: Scurtăm timpul de acordare a creditului garantat

foto: InvestEU.europa.eu
foto: InvestEU.europa.eu

Dumitru Nancu, director general FNGCIMM, a vorbit la DC News despre InvestEU, care prezintă multe noutăți. Jurnalista Dana Mihai a aflat de la directorul general FNGCIMM detalii importante cu privire la măsura economică care va schimba cadrul garanțiilor împrumuturilor.

„Ce ne puteți spune despre InvestEU”, a fost întrebarea adresată de jurnalistă, la care Dumitru Nancu a răspuns:

Vin cu o veste bună. Vom deveni a 17-a instituție financiară și singurul fond de garantare care devine partener al celui mai mare fond de investiții pentru Europa. E vorba despre planul Juncker. Vorbim despre planul InvestEU cu cele 3 platforme. Mai exact, e vorba despre fondul InvestEU, unde Fondul Național de Garantare a finanțat tot ce a însemnat auditul. Practic, am fost auditați de KPMG Luxemburg, KPMG România de la 1 martie 2021 până la sfârșitul anului 2022, practic 2 ani de zile am fost auditați. Pe 22 martie, Comisia Europeană a acceptat de principiu raportul de audit și urmează să semnăm acordul de finanțare pentru programul InvestEU.

Pe 5 aprilie Comisia Europeană va deschide call-ul și vom putea gestiona în premieră printr-o instituție financiară din România o garanție a Comisiei Europene. Practic, vom lua presiunea de pe bugetul de stat și o vom muta pe bugetul Comisiei Europene. Avem un buget, pe toate cele 4 ramuri, undeva la 580 de milioane de euro garanție europeană, ceea ce va avea un efect de multiplicare de minim 5 în economie, undeva la 3 miliarde de euro, bani care vor fi, la fel, creditați de cele 22 de instituții financiar-bancare cu care avem convenții de garantare.

Noi sperăm că odată cu semnarea acestui acord, Fondul Național de Garantare va stabiliza poziția pentru că în acest moment, în 22 de ani de activitate, avem peste 500.000 de IMM-uri care au accesat Garanția Fondului Național de Garantare. Și, odată cu cele 4 produse care vor fi puse în aplicare, prin programul InvestEU, noi sperăm să reducem birocrația pentru că introducem un nou mod de garantare.

Practic e o garanție plafonată pe portofoliu. Acest produs va avea și garanție cu costuri zero pentru că Fondul Național de Garantare va primi un comision de administrare din partea CE. IMM-ul va plăti 0 lei, acesta va fi costul garanției. Practic, dosarul nu va mai ajunge la Fond pentru analiză, ci mandatăm direct instituția financiar-bancară, deci practic scurtăm timpul de acordare a creditului, bineînțeles garantat”, a spus Dumitru Nancu, director la FNGCIMM, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel