Dragobete 2022. Într-un tramvai din țară românii vor găsi plicuri cu mesaje de iubire. Unde se va întâmpla

Dragobete 2022. Într-un tramvai din țară românii vor găsi plicuri cu mesaje de iubire. Unde se va întâmpla / Foto: Pixabay, de Ármin Ferenci
Dragobete 2022. Într-un tramvai din țară românii vor găsi plicuri cu mesaje de iubire. Unde se va întâmpla / Foto: Pixabay, de Ármin Ferenci

Într-un tramvai din țară românii vor găsi plicuri cu mesaje de iubire.

Joi, 24 februarie 2022, „Tramvaiul Iei” din Iași redevine pentru o zi „Tramvaiul Dragobete”. Călătorii vor fi întâmpinați la urcare de postere ce prezintă legende dedicate lui Dragobete, protector al tinerilor și patron al iubirii în folclorul românesc.În salon, pe spătarele scaunelor sunt aplicate plicuri în care călătorii vor găsi 24 de mesaje de dragoste extrase din literatura română.„Tramvaiul Dragobete” va circula în regim normal, pe traseele 1, 13, scrie Ziarul de Iași

Acțiunea este realizată de Compania de Transport Public Iași în parteneriat cu Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi și Traduceri cu tâlc.

Cine era DRAGOBETE. Superstiții și tradiții pentru 24 februarie

În fiecare an în data de 24 februarie românii sărbătoresc ziua iubirii, Dragobetele. Lucrurile nu au fost mereu așa, iar pe vremea când Dragobete era numit şi Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, era un zeu tânăr al dacilor, sărbătorit în Muntenia, Dobrogea, Oltenia şi Transilvania la o dată fixă în fiecare an. Data varia de la o zonă la alta, între 24 februarie şi 28 februarie, 1 martie şi 25 martie. Dragobete era considerat patronul dragostei şi al bunei dispoziţii pe meleagurile româneşti.

În unele tradiţii este considerat Cap de primăvară, Cap de vară, fiu al Babei Dochia şi cumnat al eroului vegetaţional Lăzărică. Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei din mitologia romană şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Citește mai mult AICI.

Mai mulți tineri, filmați când vandalizează autobuze și tramvaie din Iași

Mai mulți tineri au fost filmați când vandalizează autobuze și tramvaie din Iași. Pe pagina de Facebook a CTP Iași a fost lansat un apel la bunul simț al călătorilor. Dacă majoritatea respectă curățenia din mijloacele de transport, mai sunt unii ieșeni care distrug scaunele, ușile sau geamurile mijloacelor de transport.

”Geamuri sparte, porturi USB distruse, suprafețe zgâriate și desenate cu markerul permanent – acestea sunt câteva exemple de modalități în care au fost vandalizate unele tramvaie PESA, în ultimele luni. Pentru a păstra în cea mai bună stare modernele vagoane, te rugăm să călătorești cât mai responsabil cu acestea. 

În plus, dacă ești martorul unui act de vandalism în mijlocul de transport public, implică-te și anunță autoritățile în cel mai scurt timp, pentru ca făptuitorul să poată fi rapid identificat! ”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a CTP Iași.

Tot aici a fost prezentat și un colaj video în care pot fi văzuți tinerii care vandalizează tramvaiele și autobuzele. Vezi imaginile video AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel