Dosar nuclear Coreea de Nord. Pompeo: SUA cred încă într-un 'rezultat negociat'

Mike-Pompeo-și-Donald-Trump
Mike-Pompeo-și-Donald-Trump

SUA cred încă într-un 'rezultat negociat' pentru denuclearizarea Coreei de Nord, în pofida testelor cu lansatoare de rachete întreprinse de aceștia, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, transmite AFP. 

'Credem că există o oportunitate pentru un rezultat negociat în care obţinem o denuclearizare verificată', a afirmat Pompeo duminică, la postul ABC. 'Credem încă că sunt posibile progrese', a declarat el, dând asigurări că Statele Unite continuă 'să facă presiuni' asupra Coreei de Nord.

Afirmaţiile secretarului de stat se fac în ecoul tonului la fel de conciliant al preşedintelui Donald Trump, care afirmase cu o zi în urmă că rămâne încrezător în ce priveşte voinţa liderului nord-coreean Kim Jong Un de a încheia un acord.

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune 

Coreea de Nord a efectuat teste 'cu lansatoare de rachete multiple cu rază lungă' şi cu 'arme tactice ghidate', în timpul unor exerciţii supervizate de Kim Jong Un, a transmis duminică agenţia oficială KCNA. Potrivit Ministerului Apărării de la Seul, analizele arată că Phenianul a testat 'lansatoare de rachete multiple de 240 şi 300 mm şi un tip nou de armă tactică ghidată cu rază între 70 şi 240 km'.

SUA urmează încă să determine dacă aceste tiruri încalcă moratoriul referitor la rachete balistice cu rază lungă anunţat de liderul nord-coreean în aprilie 2018, a indicat Pompeo, amintind că acest moratoriu era 'concentrat pe rachetele intercontinentale, cele care ameninţă Statele Unite'. 'Suntem foarte încrezători că nu este vorba de rachete cu rază intermediară, de rachete cu rază lungă sau de rachete intercontinentale. Continuăm să evaluăm datele', a afirmat Pompeo la postul Fox News.

Mike Pompeo a fost întrebat şi despre informaţiile neverificate potrivit cărora anumiţi membri ai echipei de negociatori nord-coreeni ar fi fost executaţi după al doilea summit Kim-Trump, desfăşurat în februarie la Hanoi. 'Nu mai am nimic de adăugat în această dimineaţă', a răspuns el la ABC, precizând totodată: 'Se pare totuşi că, data viitoare când vom avea negocieri serioase, omologul meu va fi schimbat, dar nu o ştim cu certitudine'. 

VEZI ȘI Iran, dosar nuclear. UE, îngrijorată după decizia SUA

VEZI ȘI SUA - Coreea de Nord. Donald Trump, mesajul zilei: Kim Jong Un 'nu vrea' să-şi încalce angajamentele


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel