Dosar DNA pe retrocedări. Horia Georgescu, acuzat de abuz în serviciu

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un nou dosar ce vizează activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), fiind acuzat de abuz în serviciu.

'Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pe abuz în serviciu', a precizat Horia Georgescu.

El a susţinut că nu a încălcat nicio lege. 'Eu sunt acuzat de faptul că nu mi-am îndeplinit nişte atribuţii de serviciu, dar eu nu am încălcat nicio lege. Eu, din punctul ăsta de vedere, puteam să aprob sau să trimit spre reevaluare. (...) Nu era niciun element care să-mi indice acest lucru (supraevaluarea terenurilor - n.r.) deoarece aceste dosare aveau filtre: primărie, prefectură, aparat tehnic al ANRP, direcţie juridică care, dacă erau probleme, semnalau acest lucru. În aceste dosare nu am avut situaţia dată', a arătat Georgescu, potrivit Agerpres.

Citește și: Fostul Șef ANI, Horia Georgescu, AUDIAT la DNA

El a mai precizat că eventualele valori supraevaluate ar fi în responsabilitatea celor care au întocmit rapoartele. 'Valorile supraevaluate, dacă au fost, dar nu cred că este cazul, sunt responsabilitatea celor care au făcut aceste rapoarte', a mai menţionat Georgescu.

Horia Georgescu, fost membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, s-a prezentat joi la DNA, unde a fost audiat aproximativ o oră. 

Noul dosar vizează acordarea de despăgubiri supraevaluate pentru trei terenuri situate în municipiul Bistrița. De altfel, procurorii anticorupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 12 persoane pentru despăgubiri supraevaluate acordate de ANRP.

Potrivit unui comunicat al DNA, Gianina Ancuța Opre, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), și Horia Georgescu, Cristian Morărescu, Rodica Constantinovici, Remus Virgil Baciu și Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai aceleiași comisii, la data faptelor, sunt cercetați pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave este urmărit penal și Nicolae Pricop, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar pentru complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni Mihai Papasteri, Emil Nuțiu și Gheorghe Vîță, evaluatori desemnați de comisie, precum și Mihai Rotaru și Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase.

Conform aceleiași surse, terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecții Vîță, Papasteri și Nuțiu, în calitate de evaluatori desemnați, cu sumele de 39.475.330 de lei, 24.006.584 de lei și 14.929.906 de lei. Suma totală, care se ridică la 78.411.820 de lei, reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel