Mai mulți oficiali britanici au reacționat la cazul informatorului MI5, care și-a terorizat partenera de viață, folosindu-se de poziția sa.
Vicepremierul Dominic Raab a descris drept „oribile” descoperirile BBC conform cărora un agent MI5 și-a folosit statutul de informator pentru a teroriza și a-și abuza partenera de viață. Raab a precizat că nu poate comenta mai departe „din cauza securității naționale”.
Yvette Cooper, din partea laburiștilor, a spus că ministrul de Interne, Priti Patel, trebuie să se asigure că există o evaluare independentă a „acestui caz foarte tulburător și a modului în care a fost tratat”. Reprezentantul opoziției pentru interne a spus că această anchetă ar trebui să includă analiza responsabilităților informatorului, modul în care preocupările cu privire la abuzul domestic sunt gestionate de MI5 și ancheta penală care a avut loc.
Raab, care este și secretar al justiției, a declarat pentru BBC Radio 4 Today că nimeni nu a putut percepe descoperirile investigației BBC „altfel decât îngrozitoare”. Dar, a adăugat Raab, considerentele de securitate națională îl determină să nu mai comenteze. Acesta a mai spus că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de seriozitate pe care o atribuie miniștrii violenței împotriva femeilor sau a fetelor.
Un alt ministru de cabinet, Jacob Rees-Mogg, a lăudat BBC pentru îndeplinirea unui „serviciu public...în scoaterea la lumină a acestei povești” și a adăugat că „miza securității naționale trebuie uneori jucată”.
Un spion MI5 și-a folosit statutul pentru a-și teroriza partenera înainte de a se muta în străinătate pentru a-și continua activitatea în timp ce era investigat de agenție, au descoperit jurnaliștii BBC. Într-un videoclip, bărbatul o amenință că o va ucide pe femeie și o atacă cu o macetă.
Agentul nu poate fi numit, în ciuda dovezilor că acesta reprezintă o amenințare pentru femeie, după ce guvernul britanic a dat BBC în judecată pentru a bloca publicarea. Dovezile arată că individul în cauză este un extremist de dreapta cu un trecut violent.
Într-o bătălie juridică fără precedent, BBC a susținut că femeile au dreptul să-i cunoască identitatea și astfel ar proteja potențialele victime de alte vătămări. BBC a rezistat cu succes încercării guvernului de a opri publicarea anchetei ample. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu