EXCLUSIV  DOINA CORNEA, cum a ajuns să-l voteze pe Ion Iliescu

Doina Cornea
Doina Cornea

Doinea Cornea, disidentă a regimului comunist, a murit la vârsta de 88 de ani. Un moment din istoria recentă ne amintește cum a ajuns Doina Cornea, pentru popor, să-l voteze pe Ion Iliescu la alegerile prezidențiale. 

Jocurile dreptei către eșec

În anii 2000, după ce trecuse prin cea mai grea parte a tranziției, cu închideri de fabrici, șomaj, devalorizări, economia începea să-și revină, însă PNȚCD l-a schimbat pe premier cu Mugur Isărescu, care era independent, tehnocrat. Revenirea economică a fost cuantificată de Isărescu. Ulterior, tărăniștii și liberalii nu s-au înțeles care să fie candidatul lor la președinție, comun. Țărăniștii îl voiau pe Mugur Isărescu, independent, dar susținut de ei, iar liberalii să se asocieze demersului. Pe de altă parte, Traian Băsescu se înțelegea foarte bine cu Valeriu Stoica, liderul PNL, și l-a încurajat ca PNL să aibă propriul candidat la președinție, pe tehnocratul Teodor Stolojan, viitorul prieten și partener politic al lui Traian Băsescu. La acea vreme, se luptau doi tehnocrați cu valoare aproximativ egală, Isărescu și Stolojan. În PD, Traian Băsescu l-a împins pe Petre Roman la candidatură, în ideea că ar putea trage partidul. Erau trei candidați puternici pe dreapta. 

Intelectualii, vot împotrivă

Jocurile au ieșit astfel: voturile dreptei s-au dus către cei trei, cu precădere către Isărescu, urmat de Stolojan și Roman, dar, cum voturile Dreptei s-au dispersat, fiecare dintre ei obținând un număr mai mic de voturi decât Corneliu Vadim Tudor. Astfel, în turul al doilea, au ajuns Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. 

Toți intelectualii, cei care se opuneau izolaționismului asociat cu Vadim, în turul al doilea l-au votat pe Ion Iliescu, inclusiv Doina Cornea, deși erau dușmani ireconciliabili. Cu toate acestea, Doinea Cornea l-a votat pe Ion Iliescu, pentru a evita ”răul absolut”, pe Corneliu Vadim Tudor. 

[citeste si]

În subsidiar, în PD, Traian Băsescu a profitat că Petre Roman a pierdut alegerile prezidențiale cu un vot foarte slab, în vreme ce el câștigase Primăria Capitalei, și forțează alegeri interne, îl dă jos pe Roman și mai mulți lideri tradiționali ai PD-ului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel