EXCLUSIV  Buletine cu CIP. Christian Ciocan: ”Ce sunt datele biometrice?”. Apel dacă sunt AMPRENTE: Garanții ferme de 100%!

Amprentare-Biometrica
Amprentare-Biometrica

Comisarul Christian Ciocan, director de comunicare al Federaţiei Sindicatelor Democrate ale Poliţiştilor din România, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre documentele de identitate biometrice.

"În ceea ce privește documentele de identitate biometrice, s-a venit cu propunerea unui caiet de sarcini pentru ca în viitor aceste documente să fie realizate. În primul rând, legislația românescă prevede și societatea civilă a solicitat imperativ ca cetățenii să aibă deptul să opteze și pentru cealaltă formă de carte de identitate, fară date biometrice", a declarat Christian Ciocan, în exlusivitate pentru DC News.

Ce sunt datele biometrice. Este nevoie de garanții

"Este bine ca instituția să precizeze ce sunt datele biometrice, pentru că dacă aceste date înseamnă amprente, atunci trebuie garanții, iar garanțiile nu trebuie doar din gură. Garanțiile trebuie să fie ferme și legislativ stipulate că aceste amprente nu vor fi folosite de nimeni altcineva decât de instituția care are dreptul și apropo de amprente, documentul este una, amprenta este alta, adică sunt și aici niște reguli și niște legi. Nu te duci așa să fii amprentat cum eram amprentați înainte de 1989", a adăugat comisarul. 

Trebuie să se respecte drepturile cetățenilor

"Trebuie să se respecte foarte clar niște lucruri, tocmai pentru ca drepturile cetățenilor să fie dreptul la viață privată, dreptul la viață intimă, dreptul la liberă circulație, dreptul la securitate individuală, dreptul asupra proprietății, indiferent de binele pe care îl aduc aceste noi forme de indentificare trebuie să luăm în calcul, și asta a spus mereu Federația, trebuie să luăm în calcul toate măsurile pentru a nu exista niciun risc. Atenție, nu să existe 99,99% protecție, ci să fie protecție de 100%, iar dacă această protecție este încălcată, să ne întoarcem la origine și să vedem unde s-a greșit și cine nu a luat în calcul acest lucru. România este un stat social care apără drepturile și lebertățile fundamentale ale cetățenilor și se preocupă de cetățenii săi", a declarat Christian Ciocan. 

Citește și: GARDURI pentru linia de tramvai, ILEGALE. Ciocan: Conform legii, sunt obstacole. Se poate circula pe linia de tramvai

Românii trebuie să aibă dreptul să-și păstreze cartea de identitate simplă

"Acceptăm propunerea societății civile care spune că românii trebuie să aibă dreptul să-și păstreze în continuarea această formă de identificare, cartea de identitate simplă fără date biometrice. Doi, datele biometrice trebuie clar stabilite pentru oameni și atenție, dacă se referă la amprente, am spus mai devreme, trebuie să existe măsuri care să garanteze nu doar prin vorbe. Garanția o dă un întreg sistem, iar sistemul trebuie să fie impenetrabil. Eu nu-mi pot permite ca datele mele biometrice, indiferent din ce motive, din eroare sau altele, să ajungă pe mâna cui nu trebuie", a completat el. 

Nu este de joacă!

"Se discuta în anii 90 de persoane care au același CNP, două, trei rânduri de persoane. S-a motivat atunci că nu era sistemul informatizat și se lua același CNP-ul. Aici nu este de joacă! Aici nu e CNP, aici e vorba de date biometrice și atragem atenția: Nimic nu se face decât cu respectarea drepturilor omului! Aceasta trebuie să fie garanția și expunerea de motive. Facem mai bine, nu facem lucruri care să ne vulnerabilizeze", a atenționat comisarul Christian Ciocan.

Citește și: Circulația trotinetelor. Ciocan, semnal de alarmă: Ne OPUNEM FERM. Risc suplimentar de accidente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel