DNA: Un lider PNL cerea șpagă pentru partid în campania lui Iohannis

DNA a anunțat, vineri, că procurori din cadrul Serviciului Teritorial Suceava efectuează cercetări față Florin Țurcanu, președinte al Consiliului Județean Botoșani în perioada 2012-2014. 

Florin Țurcanu a intrat în vizorul procurorilor anticorupție fiind acuzat de comiterea următoarelor infracțiuni:

- două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată; 
- instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

Printre altele, Florin Țurcanu este acuzat că, în calitate de președinte al CJ Botoșani, i-a determinat pe cei din subordinea lui să acorde contracte unei companii de la administratorul căruia a solicitat, în schimb, anumite servicii pentru filiala teritorială a PNL, în campania electorală pentru prezidențialele din 2014.

[citeste si]

Iată comunicatul DNA cu privire la acest caz:

”În perioada 2012-2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, având influență asupra funcționarilor publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și a instituțiilor publice din subordinea CJ, suspectul Țurcanu Florin i-a determinat să atribuie preferențial, prin încredințare directă sau prin încheierea de contracte, anumite activități de prestări servicii și de execuție lucrări, în favoarea unei anumite societăți comerciale.

Ca urmare a acestui fapt, societatea comercială favorizată a încheiat, în perioada 2012-2014, un număr de 15 contracte de prestări servicii, în valoare totală de 298.077 lei, plătite cu bani din bugetul unor instituțiilor publice subordonate Consiliului Județean Botoșani, precum și un contract încheiat în luna august 2013, beneficiar fiind Consiliul Județean Botoșani și având ca obiect execuția și montajul a 260 panouri publicitare la nivelul județului Botoșani, în care era inserat mesajul „cetățenii sunt sprijiniți de Președintele Consiliului Județean”, în valoare de 130.000 lei, sumă încasată în totalitate de societatea comercială respectivă în luna decembrie 2013.

În schimbul sprijinului acordat societății comerciale pentru încheierea contractelor mai sus-menționate, Țurcanu Florin i-a solicitat expres administratorului să presteze anumite servicii pentru filiala teritorială a partidului politic condus de acesta, atât în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2014 cât și în alte împrejurări, valoarea serviciilor fiind suportată de reprezentantul firmei, din banii personali, în cuantum de circa 4.000 lei.

În decursul anului 2014, suspectul Țurcanu Florin, folosindu-se de ascendentul funcției de președinte în exercițiu al Consiliului Județean Botoșani și având influență asupra lui Gheorghincă Neculai, director executiv al SC Nova Apaserv SA, suspect în cauză, a intervenit asupra acestuia din urmă să întreprindă demersuri contrare îndatoririlor sale de serviciu, în scopul de a sprijini, facilita și determina încheierea unui contract de închiriere pentru un spațiu cu destinație de birouri dintre SC Nova Apa Serv SA Botoșani și o firmă din Botoșani, reprezentată prin asociatul unic și administrator Purice Vasile, suspect în cauză.

În schimbul sprijinului acordat, Țurcanu Florin a primit de la Purice Vasile, prin intermediul lui Gheorghincă Neculai, un comision de 20% (1.180 euro lunar), din valoarea chiriei lunare de 5.900 euro (exclusiv TVA) plătită de SC Nova Apaserv SA. Plata comisionului către Țurcanu Florin s-a efectuat după semnarea și executarea contractului, în condițiile în care, în luna iulie 2014, SC Nova Apaserv SA a plătit un avans de 60.000 lei către societatea comercială ce avea în proprietate spațiul închiriat.

În perioada august – septembrie 2013, în legătură cu organizarea Târgului Expozițional „Agro-Zoo” desfășurat în localitatea Popăuți, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani și ordonator principal de credite, Țurcanu Florin l-a determinat pe Melniciuc Aurel, suspect în cauză, funcționar public și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani, să-și îndeplinească atribuțiunile de serviciu în mod necorespunzător, în scopul atribuirii, în condiții nelegale, a unui contract de prestări servicii în valoare de 40.000 lei, supraevaluat, în favoarea unei societăți comerciale aparținând unei rude a suspectului Honceriu Marius, administrator de facto. Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiunilor de serviciu de către suspectul Melniciuc Aurel, societatea în cauză a obținut un folos necuvenit și totodată s-a cauzat o pagubă în cuantum de 17.500 lei, în dauna bugetului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și implicit în dauna Consiliului Județean Botoșani, autoritatea publică locală care asigură prin subvenții, finanțarea activității centrului.

La data de 01.10.2015, suspectului Țurcanu Florin i s-au adus la cunoștință faptele și încadrările juridice, drepturile și obligațiile procesuale în cauză, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situație, să înfrângă principiul beneficiul prezumției de nevinovăție”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel