DNA poate suspenda emisia Antena Group. Urmărirea penală a unor firme, încercare de control a mass media

Direcția Națională Anticorupție a dispus astăzi începerea urmăririi penale împotriva a două persoane juridice, măsură extrem de rară, spun experții în drept. Astfel, Antena Tv Group și SC Intact Publishing SRL intră, teoretic, sub controlul procurorilor, care pot dispune măsuri asiguratorii sau de prevenire, ce merg de la dizolvarea societății până la încetarea activității acesteia. Procurorii anticorupție au decis și urmărirea penală a Cameliei Voiculescu, președinte al Intact, dar și a lui Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing.

DNA nu dispune însă și de Antena 3, postul Tv nefăcând parte din Antena Tv Group și nici din  Intact Publishing.

Presa simpatizantă a lui Traian Băsescu a anunțat, deja, că procurorii pot prelua controlul trustului de presă al familiei Voiculescu. Conform legii 278/2006, citată de HotNews, companiile împotriva cărora s-a început urmărirea penală nu mai pot opera schimbări în structura acționariatului. Procurorul de caz mai poate impune măsuri asiguratorii, cum ar fi sechestru pe conturi, bunuri mobile și imobile, ipoteci. Practic, toate operațiunile comerciale ale trustului vor fi controlate și avizate, sau respinse, de către procurori.

Procurorii pot interzice promo-urile sau chiar emisia

Pe durata procedurii penale persoanele juridice nu pot face fuziuni, lichidări sau reduceri de capital social. Teoretic, legea ar da dreptul procurorilor să intervină și în programele de știri, sau în difuzarea de materiale tip promo.

Motivarea: legea spune că ” procurorii pot interzice  desfășurarea unor activități de natura celor în exercițiu sau cu ocazia cărora a fost comisă infracțiunea”. Ori, DNA susține că presupusul șantaj s-ar fi făcut prin difuzarea de mesaje tip promo, care anunțau dezvăluiri privind contractul RCS-Mitică Dragomir. Măsurile asiguratorii  pot fi contestate la procurorul superior ierarhic .

Premieră juridică, special pentru trustul Antena

Persoana juridică, în cazul trimiterii în judecată, poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 2.500 RON și două milioane RON, cu suspendarea activității o perioadă de timp sau chiar cu dizolvarea ei. ”Responsabilitatea penală poate fi și a persoanelor juridice. Pedepsele în această situație merg de la dizolvarea societății până la sancționare cu amendă. Pot să dispună încetarea activității și așa mai departe. După părerea mea, această măsură este o premieră specială pentru Antena”, a declarat avocatul Lucian Bolcaș pentru DeCe News.

Potrivit experților juridici contactați de site-ul DeCe News, hotărârea DNA, de a dispune urmărirea penală a unei persoane juridice este cel puțin inedită, înregistrându-se un număr foarte restrâns de asemenea cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel