DNA aruncă în aer ENEL. Băieții deștepți fură și de la privați

Direcția Națională Anticorupție a anunțat reținerea a trei băieți deștepți din energie care au umflat prețul final al facturilor ENEL plătite de consumatorii privați. 

Claudiu Dumbrăvanu, vicepreședintele reglementatorului în energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, și Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa, au fost reținuți, joi, potrivit anunțului DNA. Florin Gugu a fost la ANRE până în 2005, înainte de a ajunge la ENEL. 

Procurorii arată că ANRE a descoperit că ENEL a impus o dublă taxare a certificatelor verzi către consumatori în 2012. Adică a umblat la factură. Atunci, ENEL urma să fie sancționată cu 6%, dar a ajuns să fie doar cu 1,3%, după o înțelegere între Dumbrăbanu și Florin Gugu. În urma înțelegerii, ENEL a câștigat 2,5 milioane de euro, însă trebuia să acorde contracte substanțiale unei firme cu care vicepreședintele ANRE are legătură. Două contracte de 407.199,10 lei cu firma Electroalfa a oferit ENEL în schimbul "serviciului". Relațiile avantajoase au continuat între Dumbrăvanu și Gugu, prin diferite avantaje în dauna statului și anunțarea controalelor la ENEL. 

VEZI și: ANRE: "Reducerea facturii la energie electrică este o sarcină foarte grea"

De ce Electroalfa? Procurorii DNA spun că asociat la aceasta firma este Ciubotaru Gheorghe, prieten cu Dumbrăvanu. Ciubotaru Gheorghe este cel mai bogat om de afaceri din Botoșani, cu o avere estimată în Top Forbes de 22 de milioane de euro. 

Serviciile economice avantajoase între ENEL și ANRE sunt: micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la baza o reclamație, ci era în programul anual de control.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel