Discuția telefonică dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat. Rusia, avertizată! Vor fi ”costuri severe”

Kremlinul dă vina pe SUA pentru lipsa dialogului diplomatic
Kremlinul dă vina pe SUA pentru lipsa dialogului diplomatic

Discuția telefonică dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat.

Președinții SUA și Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin, au încheiat o conversație telefonică sâmbătă seara, a informat presa americană, citând Casa Albă. Potrivit acestora, conversația s-a încheiat la ora 20:06, ora Moscovei și a durat aproximativ o oră. Biden și Putin au vorbit despre îngrijorările crescânde ale guvernelor occidentale cu privire la o posibilă invazie rusă a Ucrainei, scrie CNN.

Preşedintele american i-a transmis, cu această ocazie, omologului rus, Vladimir Putin, că Statele Unite şi aliaţii vor riposta prin sancţiuni masive împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, pledând însă pentru continuarea acţiunilor diplomatice în scopul evitării unui conflict militar.

"Preşedintele Joseph R. Biden a discutat astăzi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre escaladarea mobilizării de forţe militare la frontierele Ucrainei. Preşedintele Biden a transmis clar că, în cazul în care Rusia va lansa o nouă invazie în Ucraina, Statele Unite împreună cu aliaţii şi partenerii vor reacţiona decisiv şi vor impune rapid costuri severe asupra Rusiei", anunţă Preşedinţia Statelor Unite, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax. Acesta adaugă: ”Preşedintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferinţe umane extinse şi va afecta poziţia Rusiei. Preşedintele Biden a subliniat clar în conversaţia cu preşedintele Putin că deşi Statele Unite rămân pregătite să se implice în eforturi diplomatice, în coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii noştri, în acelaşi timp, suntem pregătiţi şi pentru alte scenarii”. 

Apelul dintre cei doi lideri vine la câteva ore după ce SUA și-au mutat unele dintre forțele din Ucraina și au ordonat evacuarea majorității personalului ambasadei sale sâmbătă, din cauza temerilor că o invazie rusă a țării ar putea avea loc în următoarele zile. Mișcările au fost încă un semn că SUA se teme că Putin ar putea ordona o invazie în orice moment, la doar o zi după ce consilierul pentru securitate națională al lui Biden i-a avertizat pe americanii din Ucraina să plece și că acțiunea militară ar putea începe cu un bombardament aerian care ar putea ucide civili.

Rusia, acuzații la adresa țărilor occidentale

Înaintea discuției dintre cei doi lideri, Ministerul rus de Externe a acuzat țările occidentale și presa că au răspândit o „campanie de dezinformare pe scară largă” despre o presupusă iminentă invazie rusă a Ucrainei „pentru a distrage atenția de la propriile lor acțiuni agresive”.

„La sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, spațiul informațional global s-a confruntat cu o campanie media fără precedent în amploarea și sofisticarea sa, al cărei scop este să convingă comunitatea mondială că Federația Rusă pregătește o invazie a teritoriului Ucrainei.”, a declarat Ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Tot sâmbătă, Vladimir Putin a avut o discuție telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron (Vezi știrea AICI). Putin și Biden au vorbit ultima dată la telefon la sfârșitul anului trecut. Anterior, pe 7 decembrie, au avut negocieri prin videoconferință. Prima întâlnire față în față dintre Putin și Biden în calitate de șefi de stat a avut loc la Geneva în iunie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel