EXCLUSIV  Cât costă digitalizarea arhivelor. Ministrul Burduja: ”Este o problemă, costuri destul de mari”

Digitalizarea arhivelor, o problemă pentru România/ Foto: Pixabay, de Nile
Digitalizarea arhivelor, o problemă pentru România/ Foto: Pixabay, de Nile

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit la DC NEWS despre digitalizarea arhivelor.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit la DC NEWS despre digitalizarea arhivelor, explicând că momentan acest subiect reprezintă o problemă pentru România deoarece momentan nu există niciun program de finanțare pentru digitalizarea acestora.

Sebastian Burduja: Digitalizarea arhivelor este o problemă

"Digitalizarea arhivelor este o problemă. Implică costuri destul de mari. Vorbim cam de un leu până într-un euro per pagină, depinde. Noi am discutat și cu Biblioteca Academiei Române despre un asemenea program, nu vorbim doar despre administrațiile locale, ci vorbim și de documente de patrimoniu, de realmente tezaurul României scris. Și mai este un beneficiu important al digitalizării acestor materiale și anume pregătirea acestor modele de limbaj pentru inteligența artificială.

Se vorbește acum foarte mult despre acest ChatGPT, el poate fi accesat și în limba română, dar, de fapt, programul mai degrabă traduce în engleză, dă un răspuns în engleză și apoi traduce iar în limba română, nu există un model de limbaj pentru inteligența artificială în limba română și pentru noi este un subiect care ne preocupă. Asta în seamănă că trebuie să ai, cum spun specialiștii, un corpus, un volum cât mai mare de informații în limba română, inclusiv de natură istorică, deci digitalizarea aceasta a arhivelor, a documentelor istorice are și un rol în pregătirea economiei viitorului prin inteligența artificială.

Nu avem momentan un program bugetar pentru susținerea acestui proces de digitalizare. Ne străduim să găsim oportunități din fonduri europene, dar discuțiile sunt încă incipiente acolo", a declarat Sebastian Burduja în emisiunea D'Economics de la DCNews TV.

Nu există programe de finanțare

"Deci cu alte cuvinte nu există niciun program de finanțare pentru digitalizarea arhivelor", a precizat Alex Vlădescu.

"La nivelul Ministerului Digitalizării nu există, dar, sigur, în general digitalizarea la noi se face la nivelul fiecărui minister de linie. Ministerul Educației digitalizează educația, Ministerul Sănătății digitalizează sănătatea, etc", a explicat Sebastian Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel